25-05-2015

Terugblik op Jazz in Duketown 2016

115.000 bezoekers genieten ondanks koude van sterk en vernieuwd programma

Frisse Wind bij Jazz in Duketown


Op een bomvolle Parade sloot Caro Emerald gisteren in de zon de 43e editie van Jazz in Duketown af. Een editie die de herinnering in zal gaan als een festival met een ijzersterke en brede programmering en van een frisse wind.

Door het koude weer was het dit jaar minder druk dan voorgaande jaren in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. Trokken eerdere festivals wel 150.000 bezoekers, dit jaar bleef het aantal bij 115.000 steken. De mensen die zich niet door de kou lieten afschrikken, verwarmden zich bij elf podia aan een breed scala van jazz en genoten van bekende artiesten en nieuw ontdekte pareltjes in de jazzscene.

IJzersterke programmering
De organisatie van Jazz in Duketown was er weer in geslaagd om grote namen binnen te halen voor de podia, verspreid door het centrum van ’s-Hertogenbosch. Van internationaal hoog aangeschreven muzikanten als drummer Simon Phillips en saxofonist Kenny Garrett maar ook bekende Nederlandse artiesten als Sabrina Starke, Karsu, Thijs van Leer en Caro Emerald. De bezoekers genoten ook van vernieuwende bands als het Noorse Pixel of de Belgische sensatie Stuff. dat op een bomvol Kerkplein een spetterend optreden gaf. En ook rond de kleinere podia in Uilenburg was het alle dagen een gezellige drukte.

Frisse Wind

Ook figuurlijk waaide een frisse wind bij Jazz in Duketown. Zo was er dit jaar op de Markt een doorzichtig podium gezet met de bedoeling deze locatie de komende jaren verder uit te breiden tot het kleinere broertje van het hoofdpodium op de Parade waar nu de grootste acts optreden. En voorzitter Gaby Westelaken heeft meer vernieuwingen in gedachten. “We willen onder meer met Jazz in Duketown het ‘groenste’ festival van Nederland worden. Deze weg zijn we reeds ingeslagen door kritisch te kijken naar bijvoorbeeld onze verkeersstromen, watergebruik en verlichting en gaan dit op meerdere vlakken uitbreiden. Uiteindelijk willen we een energieneutraal evenement worden zonder overigens enige concessies te doen aan de hoge muzikale kwaliteit van het festival.”

Aankomend Talent
Met zangeres Lizzy Ossevoort kreeg de Conservatorium Talent Award een veelbelovende winnares. De twintigjarige studente aan het conservatorium van Arnhem won voor veel publiek de finale in Muzerije en kreeg behalve een geldbedrag ook een uitnodiging voor de komende editie van Jazz in Duketown.

Inzet en samenwerking
Voorzitter Gaby Westelaken kijkt tevreden terug op een mooi festival. “De enige factor die we niet onder controle hadden, het weer, was niet geheel in ons voordeel maar gelukkig bleef het droog en hebben veel bezoekers in vier dagen gratis genoten van maar liefst 37,5 uur live muziek van een hoog niveau. En dit allemaal door de inzet van 160 vrijwilligers en de goede samenwerking met de horeca, de gemeente en alle sponsoren.”

 

 

24-05-2015

Sebastiaan van Bavel wint Conservatorium Talent Award 2015

Sebastiaan van Bavel is de winnaar van de Conservatorium Talent Award 2015. Hij wint daarmee een optreden tijdens Jazz in Duketown 2016 en een bedrag van €5000 euro om hem te ondersteunen na het beëindigen van zijn studie. Bijvoorbeeld voor een studiereis of een Cd-opname. 

 

Een pianist die echt heel goed piano speelt

 “Het is prachtig als je een pianist hebt die jazz kan spelen maar die ook graaft in z'n eigen achtertuin, de Europese muziekgeschiedenis. Een pianist die echt heel goed piano speelt. Hij is echt héél ver met zijn muziek èn met zijn pianospel. Hij is een pianistische pianist, die een brug slaat tussen Messiaen, Indiase muziek en jazz.”, aldus de jury over Sebastiaan.

 

Vakjury

Ook voor deze editie van de Conservatorium Talent Award was er een zeer ervaren vakjury samengesteld. De jury werd dit jaar gevormd door: Aad van Nieuwkerk (Radio 6), Yuri Honing (musicus), Vera Vingerhoeds (programmeur VPRO jazz) en Rinus van der Heijden (recensent).

 

Unieke competitie voor jazztalent

Jazz in Duketown is in 2012 op initiatief van Bert Boeren gestart met deze unieke competitie voor jong jazztalent. Inmiddels is deze competitie een vast onderdeel van Jazz in Duketown. De acht deelnemers die dit jaar hebben meegedaan aan de competitie volgen allemaal een bachelor - of masteropleiding aan een van de Nederlandse Conservatoria. Zij zijn als talent door hun opleiding aangemeld. Alle talenten gaven een optreden van een half uur. Dit optreden is beoordeeld door de vakjury. De Muzerije was voor de tweede keer de locatie van de Conservatorium Talent Award.

 

 

 

 

25-03-2015

Top Nederlandse Jazz op Jazz in Duketown 2015

Met Typhoon, Candy Dulfer, New Cool Collective, Yuri Honing en Amsterdam Klezmer Band XXL heeft Jazz in Duketown dit jaar de crème de la crème van de Nederlandse jazz in huis. Met zijn onweerstaanbare mix van jazz en hiphop is rapper Typhoon de muzikale live-sensatie van het moment. Zaterdagavond 22 mei staat hij met zijn 12-koppige band op de Parade. Jazz in Duketown 2015 wordt op maandagmiddag 25 mei afgesloten door Candy Dulfer.

 

Lalah Hathaway & Metropole Orkest

Met haar diepe, donkere, soulvolle stem kan het niet anders dan dat Lalah ‘First Daughter of Soul’ Hathaway, inderdaad de dochter van Donny, zondag 24 mei de Parade volledig omver blaast. Zeker in de wetenschap dat ze het volledige Metropole Orkest achter zich heeft staan.

 

Amerikaanse fusion-giganten

Saxofonist Bill Evans – bekend als bandlid bij Miles Davis – treedt op met zijn Soulgrass Band, een combinatie van jazz met bluegrass, soul en southern rock (zo 24 mei). In zijn band onder meer gitarist Murali Coryell (zoon van de legendarische jazzgitarist Larry Coryell). De Amerikaanse toetsenist Jeff Lorber stapt op Tweede Pinksterdag het podium op met zijn The Jeff Lorber Fusion. Met onder meer bassist Jimmy Haslip (Yellowjackets, Al Jarreau) binnen de gelederen.

 

’s Werelds beste jazzcontrabassist

Wat hebben Diana Krall, Pat Metheny, Sting, Brad Mehldau en Paul McCartney gemeen? Allemaal dongen ze naar de hand van contrabassist Christian McBride, zonder enige twijfel de meest geroemde jazzbassist van de laatste decennia. Op zondag 24 mei staat hij met zijn trio op Jazz in Duketown.

 

Hippe jazz uit de UK

Engeland is momenteel ‘the place to be’ als het gaat om jonge, hippe jazzbands. Twee ervan staan dit jaar op Jazz in Duketown. GoGo Penguin wordt al vergeleken met de legendarische Zweedse groep E.S.T.. Een jazztrio dat speelt met een rockattitude en tegelijk betovert met hypnotiserende cadansen. Get the Blessing daarentegen schmiert en scheurt met scheurende gitaren en saxen.

 

Spotlight op de winnaar van de Boy Edgar Prijs

Maar liefst drie keer de spotlight op de winnaar van de Boy Edgar Prijs 2014. Op zondag 24 mei voert pianist Jeroen van Vliet zijn Zeeland Suite uit, presenteert hij zijn nieuwe Moon trio en treedt hij op met zangeres Simin Tander.

 

En verder…

Angles 9, negenkoppig collectief rondom de Zweedse saxofonist Martin Küchen dat alle muzikale uithoeken van de wereld aandoet. Soulvol, groovy en catchy; de Engelsman Myles Sanko is de rising star onder de nieuwe generatie soulzangers

 

Nieuw talent

En ook dit jaar volop aandacht voor nieuw talent. Zaterdag staat 's middags het Kerkplein in het teken van talent met de Jazz Academy en de Junior Jazz Academy. In de Muzerije strijden dit jaar 9 talenten om de Conservatorium Talent Award. Ook veel nieuw talent is te vinden op het Fonteinpleintje. En de allerkleinste jazzfans komen dit jaar weer aan bod op zondag tijdens het Familiejazzconcert met Edwin Rutten & Frits Landesbergen Trio.

 

Klik HIER voor een overzicht en meer informatie van alle artiesten.

 

 

 

09-06-2014

Succesvolle 41e editie van Jazz in Duketown

135.000 bezoekers genieten van top hedendaagse jazz

 

De 41e editie van Jazz in Duketown zit er weer op! Een editie met een sterke programmering, veel zon en een gezellige drukte in de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch. De organisatie van Jazz in Duketown kijkt dan ook tevreden terug met naar schatting 135.000 bezoekers. Beduidend meer dan vorig jaar, waaronder ook steeds meer bezoekers van buiten de regio.

 

Sterke programmering trekt veel extra publiek

Een van de reden voor de stijging van het aantal bezoekers was de programmering. Deze was sterk dit jaar. Met twaalf podia en meer dan 80 optredens was er dan ook veel om naar uit te kijken. Zoals spetterende optredens van bijvoorbeeld Jose James, Re:freshed Orchestra, Sven Hammond Soul, Larry Graham, Gare du Nord en Billy Cobham op het hoofdpodium op de Parade. The Cool Quest en BL3NDER brachten het toegestroomde publiek in de Uilenburg in beweging. De Nederlandse jazztop was ook goed vertegenwoordigd; de Jan Akkerman Band stond samen met Eric Vloeimans op het hoofdpodium, saxofoniste Tineke Postma trad op in de Jazzclub op de Markt en the Ploctones (met Anton Goudsmit) gaf een spetterend optreden op het Kerkplein.

 

Volop ruimte voor talent

In het programma dit jaar ook veel ruimte voor jong talent. Zaterdag en zondag vond de 3e editie van de Conservatorium Talent Award plaats. Maarten Hogenhuis (altsaxofoon), student aan het conservatorium Amsterdam, werd de grote winnaar van 2014. Daarnaast kregen studenten van de Fontys Hogeschool de kans om te spelen tijdens het festival en op het Minderbroederplein trad jong talent op van het label Bastaard Platen. Op zondagmiddag stond het hoofdpodium op de Parade helemaal in het teken van talent met optredens van de Junior Jazz Academy en de Jazz Academy Band.

 

Vernieuwing slaat aan

De organisatie heeft dit jaar veel tijd en energie gestoken in het versterken van de festivalbeleving. Zo is er gekeken naar de looproutes van bezoekers tussen de twaalf podia en is de inrichting van elk plein tegen het licht gehouden. Dit pakte goed uit. Bezoekers slenterden meer dan andere jaren door de straten van de binnenstad. Het nieuwe podium op het plein voor het Noord-Brabants museum was een succes. Op dit plein was de Jazz Werkplaats te vinden; het podium voor amateurjazzbands tijdens het festival. Een sfeervol plein waar het drie dagen een gezellige drukte was. Ook extra veel sfeer was er dit jaar op het mooi verlichte Kerkplein. Met een nieuwe plaats voor het podium, waardoor het publiek vanaf de trappen van de kerk kon genieten van de vele optredens.

 

Jazzliefhebbers uit het hele land

Dit jaar trok Jazz in Duketown niet alleen veel bezoekers uit de regio, maar ook steeds meer jazzliefhebbers buiten de regio wisten de weg naar ’s-Hertogenbosch te vinden. Een direct gevolg van de extra promotie van het festival. Zo zijn er posters gehangen en flyers uitgedeeld in de steden rondom de stad, is er een samenwerking op gezet met de publieke omroep Radio 6 (zender voor jazz & soul), wordt er samengewerkt met Omroep Brabant en zijn er Ster-spotjes uitgezonden op TV. Tot slot zendt Omroep Brabant op 28 juni a.s. een compilatie uit van 4 dagen jazz, om na te genieten van deze editie!

 

Inzet en samenwerking

Voorzitter Anja Spaans kijkt tevreden terug op een succesvolle editie: “Ook dit jaar hebben we door de inzet van 160 vrijwilligers en de goede samenwerking met de horeca, de gemeente en alle sponsoren weer een fantastisch festival kunnen neerzetten. Het prachtige weer werkte perfect mee. Maandag was het nog even spannend of het slechte weer ‘Duketown’ zou bereiken. Ons productieteam was voorbereid en aan het begin van de dag werden er al maatregelen getroffen. Gelukkig waren deze niet nodig. De zon scheen en lachte ons toe. Beter konden we het niet treffen!”.

   

 

03-06-2014

Een middag vol talent op de Parade! Doe mee en jazz-a-long!

Elk jaar weer weet Jazz in Duketown een verrassend programma neer te zetten! Zo ook dit jaar! Op zondagmiddag 8 juni organiseert Jazz in Duketown in samenwerking met de Rabobank ’s-Hertogenbosch & Omstreken een middag die helemaal in het teken staat van talent!

 

Jazz-a-long

Speel je een instrument? Neem dit mee op 8 juni mee naar de Parade en speel mee in de grootste Jazzband van Nederland! Onder leiding van saxofonist Edward Capel wordt er live op de Parade twee nummers ingestudeerd die na een korte pauze ten gehore worden gebracht. Een Parade vol met muzikanten die samen spelen. Geen Sing-a-Long maar een Jazz-a-Long!

 

Junior Jazz Academy

Op 8 juni is er ook een speciaal programma voor jonge talenten; de junior Jazz Academy. Muzikale jongeren van 11 t/m 16 jaar zijn de laatste weken in vijf workshops gecoacht in samenspel en jazzstijlen. Op 8 juni laten zij hun ontwikkeling zien tijdens een spetterend optreden op de Parade.

 

Jazz Academy

Verder zullen tijdens deze middag jonge muzikanten van de Jazz Academy, die op het punt staan om naar het conservatorium te gaan, op het podium hun talent laten zien. De Jazz Academy is een broedplaats voor jonge, getalenteerde Jazzmuzikanten, opgezet door Jeroen Doomernik vanuit de Stichting Jazzwerkplaats Den Bosch.

 

Afsluiting

Voor alle talenten die van deze middag een spektakel hebben gemaakt, wordt de middag afgesloten met een groots optreden van Sven Hammond Soul en NCC.

 

Programma

Het programma op de Parade ziet er op zondag 8 juni als volgt uit:

14:00 Jazz-a-long - Deel 1
14:30 Junior Jazz Academy
14:50 Jazz-a-long - Deel 2
15:20 Jazz Academy
16:15 Sven Hammond Soul

 

Doe mee en jazz-a-long!

Ook meespelen op de Parade? Dan zien we je graag tijdens de jazz-a-long op zondagmiddag 8 juni. Via deze LINK kun je de partij downloaden voor jouw instrument om deze in te studeren. We starten op 8 juni om 14.00 uur, dus zorg dat je om 13.30 uur aanwezig bent om een plaatsje te zoeken. 

02-06-2014

Conservatorium Talent Award 2014 in de Muzerije

Dit jaar organiseert Jazz in Duketown de 3e editie van de Conservatorium Talent Award, een unieke competitie voor de beste jazztalenten van Nederland. Op zaterdag 7 juni en zondag 8 juni geven tien talenten van de Nederlandse conservatoria ieder een concert van 30 minuten in de Muzerije. Zij strijden om de Conservatorium Talent Award 2014. De Award wordt op zondagavond om 20:00 uitgereikt op de Parade.

 

Vakjury

Sinds Jazz in Duketown in 2012 is gestart met deze unieke competitie, met als initiator Bert Boeren, is het uitgegroeid tot een erkend en in belang toenemend fenomeen. Dit uit zich onder andere in het hoge aantal van 10 deelnemers dit jaar. De professionele en ervaren vakjury wordt gevormd door Aad van Nieuwkerk, Martin Fondse, Yuri Honing, Vera Vingerhoeds en Rinus van der Heijden.

 

Winnaars 2012 en 2013

Ook zijn beide winnaars van de voorgaande edities te beleven tijdens het festival. Jasper van Damme (2012) met de Rumbata Beat Band en Esther van Hees (2013) begeleid door eigen band.

 

Laat je verrassen en kom naar de Muzerije! Je kunt op op zaterdag en zondag elk uur ‘in- of uitstappen’. Tijdens de concerten sluiten we de deuren. 

 

Festival Jam in de Muzerije

Er is meer muziek in de Muzerije tijdens Jazz in Duketown. De Muzerije organiseert op de zaterdagavond van Jazz in Duketown een festival Jam met DJ Grooves. Vanaf 21.30 uur verandert de Muzerije in een ware jazzclub. Onder aanvoering van jazztrombonist Bert Boeren en met jazzbeats van DJ Erik de Gast improviseren festivalmuzikanten en artiesten op het podium van het Atrium. De Festival Jam met DJ Grooves is gratis te bezoeken voor alle festivalgangers en jazz(dance)liefhebbers.

 

02-06-2014

Nieuw: Jazz in Duketown op Vinyl!

Vinyl is helemaal hot. En daar doen we graag aan mee. Dit jaar introduceren we een collectors-item: Een Vinyl-LP met tracks van de artiesten die spelen tijdens het festival 2014. Jazz in Duketown op Vinyl wordt in een beperkte oplage van 500 stuks geproduceerd en elk exemplaar is uniek genummerd.

 

Trots op het programma

Met dit nieuwe initiatief willen we benadrukken hoe trots we zijn op de muzikale kwaliteit van Jazz in Duketown en dat we ieder jaar weer een sterke programmering kunnen neerzetten. We hebben de volgende artiesten geselecteerd voor Jazz in Duketown op Vinyl 2014: Koffie, Sven Hammond Soul, Rumbata Beat Band, Saxotones Groove Mission, Vonk KollektiV, Re:freshed Orchestra, Miguel Rodriquez, Tommy Moustache en BL3NDER.

 

Word vriend van Jazz in Duketown

Word vriend van Jazz in Duketown en ontvang Jazz in Duketown op Vinyl 2014. Als vriend steun je het festival en draag je bij dat we nu en in de toekomst een uniek jazzfestival kunnen organiseren met een sterke programmering.Wil jij Jazz in Duketown op vinyl ontvangen? Meld je dan aan via het aanmeldformulier of tijdens het festival bij een van de informatiepunten.

02-06-2014

Talent op het Fontys Fonteinplein

Het Fontys Conservatorium uit Tilburg programmeert voor de eerste keer een eigen podium op Jazz in Duketown. Voor deze gelegenheid wordt op zaterdag 7 juni en zondag 8 juni het Fonteinplein omgedoopt tot 'Fontys Fonteinplein'. Jonge talentvolle studenten presenteren hun bands die vaak weer uit medestudenten bestaan. Maar ook zijn er optredens van jonge talenten, die inmiddels zijn afgestudeerd. 

 

Programma

 

Zaterdag 7 juni

15:00 - 17:00 Robin Willems Quartet

17:30 - 19:30 Sander Smeets Quintet

20:00 - 22:00 Renske Elzerman Quartet

 

Zondag 8 juni

15:00 - 17:00 ‘A Swinging Affair’

17:30 - 19:30 Robin Muizer & The Green Jackets

20:00 - 22:00 Renske Elzerman Quartet

 

16-05-2014

Jazzdancepodium in de Karrenstraat

In de Karrenstraat staat dit jaar een podium waar nu eens geen muzikanten spelen. De jazz die je hier kunt horen, komt namelijk uit de platenkoffers van DJ's die zich helemaal hebben gespecialiseerd in het draaien van dansbare jazz. Zin om te dansen? Kom dan tijdens Jazz in Duketown naar het jazzdancepodium in de Karrenstraat! Jazz in Duketown heeft een aantal van de belangrijkste vertegenwoordigers van de scene naar Den Bosch.

 

Programma

 

Graham B
DJ Graham B maakte eind jaren 80 vanuit Engeland de oversteek naar Nederland en werd met zijn maandelijkse Club 802 Jazz Bop avonden in Paradiso Amsterdam de grondlegger voor jazzdance in Nederland.

 

Supernatural
Een organisatie die al jaren actief is met vele succesvolle clubavonden, festivals en compilatie-cd's. Dj's zijn Brownie, Ronnie Hammond, en Rafadaelic.

 

Wicked Jazz Sounds

DJ’s Leroy Rey en Phil Horneman van Wicked Jazz Sounds hebben inmiddels een aantal succesvolle cd's uitgebracht, zowel compilaties als eigen producties. Ze draaien regelmatig in de Sugarfactory en hun sets zijn ook regelmatig te beluisteren op Radio 6.

 

Bird Soundsystem
Uit Rotterdam komt Bird Soundsystem. ‘New kids on the block’ want jazzclub Bird is nog maar een paar jaar open. Toch weten zij zich al te onderscheiden door niet alleen de beste live acts te boeken maar ook de meest relevante DJ's.

 

Jazzjunkies

Ten slotte wordt het Zuiden van Nederland vertegenwoordigd door Jazzjunkies. Zij zijn resident DJ’s in de Tilburgse Paradox  en draaien tijdens de wekelijkse Blue Note Clubsessions in Eindhoven. In Den Bosch zijn ze al 4 jaar op rij te gast op Jazz in Duketown.

 

04-04-2014

Top hedendaagse jazz komt naar Den Bosch

In 2013 was het festival spannender dan ooit. Mooie internationale namen, zoals Gregory Porter, trokken veel mensen naar de stad. Opkomende bands, zoals Bruut!, zorgden voor de nodige verrassing. Voor jong en oud was er genoeg te beleven tijdens dit grootste gratis toegankelijke festival van Nederland. En ook dit jaar zet de organisatie dezelfde lijn voort met een veelzijdige programmering; van straight ahead jazz tot cross-overs met wereldmuziek, elektronica, Afrobeat, pop en funk.

  

Internationale toppers zoals José James

De organisatie heft een van de coolste en meest bejubelde zangers van dit moment weten te stricken. Zanger José James zit op het bekende Amerikaanse label Blue Note. De Japanse trompettist Takuya Kuroda maakt deel uit van zijn band. Een andere topper is Larry Graham, de oude bassist van Sly & the Family Stone. Vorig jaar stond hij reeds op North Sea Jazz en had als special guest niemand minder dan Prince. Hij treedt op met zijn band Graham Central Station en wordt zeker een van de grootste acts uit de geschiedenis van Jazz in Duketown. De Amerikaanse drummer Billy Cobham speelde met alle groten der aarde: Miles Davis, Mahavishnu Orchestra, Horace Silver, George Benson, Carlos Santana. Een levende legende en komt met zijn band nu naar Jazz in Duketown. Ook mag de komst van het Brits/Scandinavische pianotrio Phronesis niet onbenoemd blijven. Een van de hipste en avontuurlijkste bands van het moment. Dat geldt ook voor de Brits/Griekse band Kairos4tet.  

 

Nationale jazz grootheden kind aan huis

Jazz in Duketown staat goed bekend in de Nederlandse Jazzwereld en menig artiest houdt rekening met een optreden tijdens het Pinksterweekend. Dit jaar staan de gitaargrootheid Jan Akkerman Band & jazzgrootheid Eric Vloeimans samen op het podium. Ook saxofoniste Tineke Postma treedt op tijdens het festival. Verder kijkt de organisatie uit naar een optreden van de Ploctones, een energieke feestband rondom gitarist Anton Goudsmit. 

 

Jonge energieke Nederlandse bands

Het festival zet sinds jaren in op het tonen van hedendaagse jazz. Jonge energieke Nederlandse bands mogen daarbij zeker niet ontbreken. Zo staan Re:freshed Orchestra na het grote succes van vorig jaar nu eindelijk op het hoofdpodium op de Parade. Zij bieden een onweerstaanbare mix van jazz, funk, hiphop en pop. Verder de afrobeat van Koffie, elektrojazz van Plastik Soldiers en een twee uur durende, opzwepende show van jazz-rock-afrobeat gezelschap OPMOC uit België.

 

Toppers uit de regio

Ook de regio is zoals altijd sterk vertegenwoordigd. Paul van Kemenade 'Soul d'Afrique' staat op het festival. Een jubileumtournee met kwintet van saxofonist Paul van Kemenade aangevuld met drie Zuid-Afrikaanse jazzmuzikanten. Kuif Collectief brengt alle Bossche toppers samen op het podium en Het Brabants Jazz Orkest heeft als special guest Joris Roelofs. Roelofs is een van de beste saxofonisten, basklarinettisten van Nederland.   

 

Het programma en meer informatie over alle artiesten die optreden tijdens Jazz in Duketown 2014 vindt u binnenkort op deze website.