Top hedendaagse jazz komt naar Den Bosch

In 2013 was het festival spannender dan ooit. Mooie internationale namen, zoals Gregory Porter, trokken veel mensen naar de stad. Opkomende bands, zoals Bruut!, zorgden voor de nodige verrassing. Voor jong en oud was er genoeg te beleven tijdens dit grootste gratis toegankelijke festival van Nederland. En ook dit jaar zet de organisatie dezelfde lijn voort met een veelzijdige programmering; van straight ahead jazz tot cross-overs met wereldmuziek, elektronica, Afrobeat, pop en funk.

  

Internationale toppers zoals José James

De organisatie heft een van de coolste en meest bejubelde zangers van dit moment weten te stricken. Zanger José James zit op het bekende Amerikaanse label Blue Note. De Japanse trompettist Takuya Kuroda maakt deel uit van zijn band. Een andere topper is Larry Graham, de oude bassist van Sly & the Family Stone. Vorig jaar stond hij reeds op North Sea Jazz en had als special guest niemand minder dan Prince. Hij treedt op met zijn band Graham Central Station en wordt zeker een van de grootste acts uit de geschiedenis van Jazz in Duketown. De Amerikaanse drummer Billy Cobham speelde met alle groten der aarde: Miles Davis, Mahavishnu Orchestra, Horace Silver, George Benson, Carlos Santana. Een levende legende en komt met zijn band nu naar Jazz in Duketown. Ook mag de komst van het Brits/Scandinavische pianotrio Phronesis niet onbenoemd blijven. Een van de hipste en avontuurlijkste bands van het moment. Dat geldt ook voor de Brits/Griekse band Kairos4tet.  

 

Nationale jazz grootheden kind aan huis

Jazz in Duketown staat goed bekend in de Nederlandse Jazzwereld en menig artiest houdt rekening met een optreden tijdens het Pinksterweekend. Dit jaar staan de gitaargrootheid Jan Akkerman Band & jazzgrootheid Eric Vloeimans samen op het podium. Ook saxofoniste Tineke Postma treedt op tijdens het festival. Verder kijkt de organisatie uit naar een optreden van de Ploctones, een energieke feestband rondom gitarist Anton Goudsmit. 

 

Jonge energieke Nederlandse bands

Het festival zet sinds jaren in op het tonen van hedendaagse jazz. Jonge energieke Nederlandse bands mogen daarbij zeker niet ontbreken. Zo staan Re:freshed Orchestra na het grote succes van vorig jaar nu eindelijk op het hoofdpodium op de Parade. Zij bieden een onweerstaanbare mix van jazz, funk, hiphop en pop. Verder de afrobeat van Koffie, elektrojazz van Plastik Soldiers en een twee uur durende, opzwepende show van jazz-rock-afrobeat gezelschap OPMOC uit België.

 

Toppers uit de regio

Ook de regio is zoals altijd sterk vertegenwoordigd. Paul van Kemenade 'Soul d'Afrique' staat op het festival. Een jubileumtournee met kwintet van saxofonist Paul van Kemenade aangevuld met drie Zuid-Afrikaanse jazzmuzikanten. Kuif Collectief brengt alle Bossche toppers samen op het podium en Het Brabants Jazz Orkest heeft als special guest Joris Roelofs. Roelofs is een van de beste saxofonisten, basklarinettisten van Nederland.   

 

Het programma en meer informatie over alle artiesten die optreden tijdens Jazz in Duketown 2014 vindt u binnenkort op deze website.