Succesvolle 41e editie van Jazz in Duketown

135.000 bezoekers genieten van top hedendaagse jazz

 

De 41e editie van Jazz in Duketown zit er weer op! Een editie met een sterke programmering, veel zon en een gezellige drukte in de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch. De organisatie van Jazz in Duketown kijkt dan ook tevreden terug met naar schatting 135.000 bezoekers. Beduidend meer dan vorig jaar, waaronder ook steeds meer bezoekers van buiten de regio.

 

Sterke programmering trekt veel extra publiek

Een van de reden voor de stijging van het aantal bezoekers was de programmering. Deze was sterk dit jaar. Met twaalf podia en meer dan 80 optredens was er dan ook veel om naar uit te kijken. Zoals spetterende optredens van bijvoorbeeld Jose James, Re:freshed Orchestra, Sven Hammond Soul, Larry Graham, Gare du Nord en Billy Cobham op het hoofdpodium op de Parade. The Cool Quest en BL3NDER brachten het toegestroomde publiek in de Uilenburg in beweging. De Nederlandse jazztop was ook goed vertegenwoordigd; de Jan Akkerman Band stond samen met Eric Vloeimans op het hoofdpodium, saxofoniste Tineke Postma trad op in de Jazzclub op de Markt en the Ploctones (met Anton Goudsmit) gaf een spetterend optreden op het Kerkplein.

 

Volop ruimte voor talent

In het programma dit jaar ook veel ruimte voor jong talent. Zaterdag en zondag vond de 3e editie van de Conservatorium Talent Award plaats. Maarten Hogenhuis (altsaxofoon), student aan het conservatorium Amsterdam, werd de grote winnaar van 2014. Daarnaast kregen studenten van de Fontys Hogeschool de kans om te spelen tijdens het festival en op het Minderbroederplein trad jong talent op van het label Bastaard Platen. Op zondagmiddag stond het hoofdpodium op de Parade helemaal in het teken van talent met optredens van de Junior Jazz Academy en de Jazz Academy Band.

 

Vernieuwing slaat aan

De organisatie heeft dit jaar veel tijd en energie gestoken in het versterken van de festivalbeleving. Zo is er gekeken naar de looproutes van bezoekers tussen de twaalf podia en is de inrichting van elk plein tegen het licht gehouden. Dit pakte goed uit. Bezoekers slenterden meer dan andere jaren door de straten van de binnenstad. Het nieuwe podium op het plein voor het Noord-Brabants museum was een succes. Op dit plein was de Jazz Werkplaats te vinden; het podium voor amateurjazzbands tijdens het festival. Een sfeervol plein waar het drie dagen een gezellige drukte was. Ook extra veel sfeer was er dit jaar op het mooi verlichte Kerkplein. Met een nieuwe plaats voor het podium, waardoor het publiek vanaf de trappen van de kerk kon genieten van de vele optredens.

 

Jazzliefhebbers uit het hele land

Dit jaar trok Jazz in Duketown niet alleen veel bezoekers uit de regio, maar ook steeds meer jazzliefhebbers buiten de regio wisten de weg naar ’s-Hertogenbosch te vinden. Een direct gevolg van de extra promotie van het festival. Zo zijn er posters gehangen en flyers uitgedeeld in de steden rondom de stad, is er een samenwerking op gezet met de publieke omroep Radio 6 (zender voor jazz & soul), wordt er samengewerkt met Omroep Brabant en zijn er Ster-spotjes uitgezonden op TV. Tot slot zendt Omroep Brabant op 28 juni a.s. een compilatie uit van 4 dagen jazz, om na te genieten van deze editie!

 

Inzet en samenwerking

Voorzitter Anja Spaans kijkt tevreden terug op een succesvolle editie: “Ook dit jaar hebben we door de inzet van 160 vrijwilligers en de goede samenwerking met de horeca, de gemeente en alle sponsoren weer een fantastisch festival kunnen neerzetten. Het prachtige weer werkte perfect mee. Maandag was het nog even spannend of het slechte weer ‘Duketown’ zou bereiken. Ons productieteam was voorbereid en aan het begin van de dag werden er al maatregelen getroffen. Gelukkig waren deze niet nodig. De zon scheen en lachte ons toe. Beter konden we het niet treffen!”.