Top Nederlandse Jazz op Jazz in Duketown 2015

Met Typhoon, Candy Dulfer, New Cool Collective, Yuri Honing en Amsterdam Klezmer Band XXL heeft Jazz in Duketown dit jaar de crème de la crème van de Nederlandse jazz in huis. Met zijn onweerstaanbare mix van jazz en hiphop is rapper Typhoon de muzikale live-sensatie van het moment. Zaterdagavond 22 mei staat hij met zijn 12-koppige band op de Parade. Jazz in Duketown 2015 wordt op maandagmiddag 25 mei afgesloten door Candy Dulfer.

 

Lalah Hathaway & Metropole Orkest

Met haar diepe, donkere, soulvolle stem kan het niet anders dan dat Lalah ‘First Daughter of Soul’ Hathaway, inderdaad de dochter van Donny, zondag 24 mei de Parade volledig omver blaast. Zeker in de wetenschap dat ze het volledige Metropole Orkest achter zich heeft staan.

 

Amerikaanse fusion-giganten

Saxofonist Bill Evans – bekend als bandlid bij Miles Davis – treedt op met zijn Soulgrass Band, een combinatie van jazz met bluegrass, soul en southern rock (zo 24 mei). In zijn band onder meer gitarist Murali Coryell (zoon van de legendarische jazzgitarist Larry Coryell). De Amerikaanse toetsenist Jeff Lorber stapt op Tweede Pinksterdag het podium op met zijn The Jeff Lorber Fusion. Met onder meer bassist Jimmy Haslip (Yellowjackets, Al Jarreau) binnen de gelederen.

 

’s Werelds beste jazzcontrabassist

Wat hebben Diana Krall, Pat Metheny, Sting, Brad Mehldau en Paul McCartney gemeen? Allemaal dongen ze naar de hand van contrabassist Christian McBride, zonder enige twijfel de meest geroemde jazzbassist van de laatste decennia. Op zondag 24 mei staat hij met zijn trio op Jazz in Duketown.

 

Hippe jazz uit de UK

Engeland is momenteel ‘the place to be’ als het gaat om jonge, hippe jazzbands. Twee ervan staan dit jaar op Jazz in Duketown. GoGo Penguin wordt al vergeleken met de legendarische Zweedse groep E.S.T.. Een jazztrio dat speelt met een rockattitude en tegelijk betovert met hypnotiserende cadansen. Get the Blessing daarentegen schmiert en scheurt met scheurende gitaren en saxen.

 

Spotlight op de winnaar van de Boy Edgar Prijs

Maar liefst drie keer de spotlight op de winnaar van de Boy Edgar Prijs 2014. Op zondag 24 mei voert pianist Jeroen van Vliet zijn Zeeland Suite uit, presenteert hij zijn nieuwe Moon trio en treedt hij op met zangeres Simin Tander.

 

En verder…

Angles 9, negenkoppig collectief rondom de Zweedse saxofonist Martin Küchen dat alle muzikale uithoeken van de wereld aandoet. Soulvol, groovy en catchy; de Engelsman Myles Sanko is de rising star onder de nieuwe generatie soulzangers

 

Nieuw talent

En ook dit jaar volop aandacht voor nieuw talent. Zaterdag staat 's middags het Kerkplein in het teken van talent met de Jazz Academy en de Junior Jazz Academy. In de Muzerije strijden dit jaar 9 talenten om de Conservatorium Talent Award. Ook veel nieuw talent is te vinden op het Fonteinpleintje. En de allerkleinste jazzfans komen dit jaar weer aan bod op zondag tijdens het Familiejazzconcert met Edwin Rutten & Frits Landesbergen Trio.

 

Klik HIER voor een overzicht en meer informatie van alle artiesten.