Persberichten

31 januari 2017

Grote artiesten op podia binnenstad ’s-Hertogenbosch

 

Jazz in Duketown maakt eerste namen bekend

 

Van 2 t/m 5 juni vindt op verschillende podia in de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch de 44e editie van Jazz in Duketown plaats en de eerste artiesten die optreden, zijn bekend. Eén van de grote namen op het grootste gratis jazzfestival van Nederland is de Amerikaan Joshua Redman die tot de wereldtop van de (jazz)saxofonisten behoort. Zo stond Redman op het podium met The Rolling Stones en Stevie Wonder en zijn duoalbum ‘Nearness’ met pianist Brad Mehldau is genomineerd voor een Grammy Award. 

 

De opening op vrijdagavond op de Parade wordt verzorgd door Michelle David & The Gospel Sessions. Deze van oorsprong Amerikaanse zangeres heeft eerder gezongen met onder andere Diana Ross en zal tijdens Jazz in Duketown voor spektakel zorgen met power gospel met een rauwe bluesrand. 

 

Het slotakkoord van het vierdaagse festival is voor Trijntje Oosterhuis. Zij wordt op de Parade bijgestaan door Dutch Concert Big Band, een bigband met veel zeer talentvolle jonge Nederlandse jazzmusici.

 

Vanuit Engeland treden ‘The Comet is Coming’ en ‘Sons of Kemet’ op. Deze bands spelen een mix van jazz en dance en worden beiden geleid door de veelgeprezen Engelse saxofonist Shabaka Hutchings. Andere artiesten die te horen en te zien zijn tijdens komend Jazz in Duketown zijn China Moses (US/FR), La Selva Sur (ES), The Preacher Men en Dinosaur (UK). Meer namen en bijzonderheden in het programma worden later bekendgemaakt.

 

Jazz in Duketown trekt jaarlijks ruim 150.000 bezoekers en richt zich op jazz en aanverwante stromingen van nu en wordt tijdens het Pinksterweekend  voor de 44e keer georganiseerd. Op de gratis te bezoeken podia in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch treden nationaal en internationaal bekende muzikanten op.  

 

------------------------------------

Noot voor de redactie:

 

Jazz in Duketown is het grootste gratis Jazzfestival van Nederland en richt zich op alle facetten van jazz. Jazz in Duketown wordt mogelijk gemaakt door lokale, regionale en landelijke sponsoren en de gemeente ’s-Hertogenbosch. Meer informatie vindt u op www.jazzinduketown.nl.

 

De slotact op de Parade wordt mede mogelijk gemaakt door horecaondernemers aan de Parade (café Blondt, café Hart van Brabant café Cinq, Stadsherberg ’t Pumpke en Grand Café Silva Ducis) verenigd in de PEP. 

 

Voor vragen kunt u contact opnemen met Michiel Piggen (06-41312972 / michielpiggen@gmail.com). 

 

16 mei 2016

Frisse wind bij Jazz in Duketown 

115.000 bezoekers genieten ondanks koude van sterk en vernieuwd programma

 

Op een bomvolle Parade sloot Caro Emerald gisteren in de zon de 43e editie van Jazz in Duketown af. Een editie die de herinnering in zal gaan als een festival met een ijzersterke en brede programmering en van een frisse wind.

 

Door het koude weer was het dit jaar minder druk dan voorgaande jaren in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. Trokken eerdere festivals wel 150.000 bezoekers, dit jaar bleef het aantal bij 115.000 steken. De mensen die zich niet door de kou lieten afschrikken, verwarmden zich bij elf podia aan een breed scala van jazz en genoten van bekende artiesten en nieuw ontdekte pareltjes in de jazzscene.

 

IJzersterke programmering

 

De organisatie van Jazz in Duketown was er weer in geslaagd om grote namen binnen te halen voor de podia, verspreid door het centrum van ’s-Hertogenbosch. Van internationaal hoog aangeschreven muzikanten als drummer Simon Phillips en saxofonist Kenny Garrett maar ook bekende Nederlandse artiesten als Sabrina Starke, Karsu, Thijs van Leer en Caro Emerald. De bezoekers genoten ook van vernieuwende bands als het Noorse Pixel of de Belgische sensatie Stuff. dat op een bomvol Kerkplein een spetterend optreden gaf. En ook rond de kleinere podia in Uilenburg was het alle dagen een gezellige drukte.

 

Frisse wind

 

Ook figuurlijk waaide een frisse wind bij Jazz in Duketown. Zo was er dit jaar op de Markt een doorzichtig podium gezet met de bedoeling deze locatie de komende jaren verder uit te breiden tot het kleinere broertje van het hoofdpodium op de Parade waar nu de grootste acts optreden. En voorzitter Gaby Westelaken heeft meer vernieuwingen in gedachten. “We willen onder meer met Jazz in Duketown het ‘groenste’ festival van Nederland worden. Deze weg zijn we reeds ingeslagen door kritisch te kijken naar bijvoorbeeld onze verkeersstromen, watergebruik en verlichting en gaan dit op meerdere vlakken uitbreiden. Uiteindelijk willen we een energieneutraal evenement worden zonder overigens enige concessies te doen aan de hoge muzikale kwaliteit van het festival.”

 

Aankomend talent

 

Met zangeres Lizzy Ossevoort kreeg de Conservatorium Talent Award een  veelbelovende winnares. De twintigjarige studente aan het conservatorium van Arnhem won voor veel publiek de finale in Muzerije en kreeg behalve een geldbedrag ook een uitnodiging voor de komende editie van Jazz in Duketown.

 

Inzet en samenwerking

 

Voorzitter Gaby Westelaken kijkt tevreden terug op een mooi festival. “De enige factor die we niet onder controle hadden, het weer, was niet geheel in ons voordeel maar gelukkig bleef het droog en hebben veel bezoekers in vier dagen gratis genoten van maar liefst 37,5 uur live muziek van een hoog niveau. En dit allemaal door de inzet van 160 vrijwilligers en de goede samenwerking met de horeca, de gemeente en alle sponsoren.”

 

11 mei 2016

oor omstandigheden kan het optreden van Hypnotic Brass Ensemble niet door gaan. Dit optreden wordt vervangen door Sven Hammond, die al eerder acte de presence gaf tijdens Jazz In Duketown.


21 april 2016 

Finalisten Conservatorium Talent Award bekend  

De acht finalisten van de Conservatorium Talent Award zijn bekend. Acht conservatoria uit Nederland hebben opnieuw hun beste studenten geselecteerd die gaan strijden om de felbegeerde Conservatorium Talent Award 2016. Het is de vijfde editie van dit unieke evenement, dat onderdeel is van Jazz in Duketown, en dat letterlijk en figuurlijk een podium biedt aan afstuderende jazzmuzikanten.

 

Finalisten

De deelnemers zijn afkomstig uit verschillende disciplines: van zang tot gitaar en van saxofoon tot piano. De acht finalisten zijn: trompettist Koen Smits van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, Kika Sprangers, saxofonist studerend aan het Conservatorium in Utrecht, Yordi Petit studeert jazz drums aan het Conservatorium van Amsterdam, Daniël Yves Dudok is gitarist en studeert aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, Lizzy Ossevoort studeert zang aan het Conservatorium in Arnhem, Daniel Jonkers is bezig aan zijn afstudeerfase aan het Conservatorium van Maastricht (slagwerk), Peer Thielen, gitarist, opgeleid aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en Robert Koemans studeert piano aan het Conservatorium in Rotterdam. 

 

Jury

Voor deze competitie is een professionele vakjury samengesteld die dit jaar wederom onder leiding staat van Aad van Nieuwkerk (VPRO radio) en wordt bijgestaan door Jan Menu (musicus/producer), Michelle Kuypers (programmeur NSJF), Rinus Van Der Heijden (recensent) en Henk Meutgeert (componist/dirigent).  De muzikanten worden tijdens hun half uur durend optreden beoordeeld op speltechniek, improvisatie, overtuigingskracht, creativiteit en presentatie. De winnaar krijgt behalve een geldbedrag ook een uitnodiging om volgend jaar tijdens Jazz in Duketown op te treden.

 

Muzerije

Ook dit jaar is de Muzerije het strijdtoneel van de finale, die op zondag 15 mei a.s. van 11:00 uur tot 18:00 uur plaatsvindt. De uitslag wordt diezelfde avond om 21:00 uur bekend gemaakt op het podium op de Markt in ‘s-Hertogenbosch. De concerten beginnen om het hele uur en tijdens de optredens zijn de deuren gesloten. 

 

 

17 maart 2016

Grote namen bij gratis festival Jazz in Duketown

 

De 43e editie van Jazz in Duketown kent een ijzersterke bezetting. Tijdens het gratis te bezoeken festival dat van 13 t/m 16 mei wordt gehouden in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch, treden nationale en internationale muzikanten op.

Vanuit het buitenland maken grote artiesten hun opwachting. Saxofonist Kenny Garrett maakt een uitgesteld debuut nadat een concert van de Amerikaan tijdens een eerdere editie van Jazz in Duketown vanwege storm niet door kon gaan. Verder komt de Noorse ECM-trompettist Mathias Eick, een van de meest originele stemmen binnen de Europese jazz.

Gegarandeerde virtuositeit is er van drummer Simon Phillips (o.a. Toto) met nieuwe jazzrockband Protocol. Ook de Noorse belofte gitarist Lage Lund en zijn trio, het verrassende trio Plainstow uit Zwitserland, Nordmann met hun onvoorspelbare en vernieuwende jazz uit Gent en het tienkoppige Hypnotic Brass Ensemble uit de Verenigde Staten zullen één van de vele podia in de Bossche binnenstad beklimmen.

Van eigen bodem komen onder meer bekende zangeressen als Sabrina Starke (winnares Talent Night 2006 en bekend van DWDD) en Karsu, die eerder optrad in onder andere het Concertgebouw en Carnegie Hall in New York. De slotact van het festival wordt verzorgd door Caro Emerald (winnares diverse nationale en internationale muziekprijzen).

De slotact op de Parade wordt mede mogelijk gemaakt door horecaondernemers aan de Parade (café Blondt, café Hart van Brabant, stadsherberg 't Pumpke en Grand Café Silva Duceis) verenigd in PEP

Wederom wordt dit jaar onder de nieuwste generatie jazzmuzikanten gestreden om de Conservatorium Talent Award. Elk van de acht conservatoria in Nederland vaardigt een talentvolle muzikant af en een vakjury zal deze aanstormende musici beoordelen.

Het grootste gratis jazzfestival van Nederland, dat zich richt op jazz en aanverwante stromingen van nu, trekt jaarlijks ruim 150.000 bezoekers. Meer namen en bijzonderheden in het programma worden later bekendgemaakt.

Voor meer informatie kunt contact op nemen met Michiel Piggen. Te bereiken via telefoonnummer 06-41312972 of via michielpiggen@gmail.com