Conservatorium Talent Award

Unieke competitie voor jong jazztalent

Jazz in Duketown is in 2012 op initiatief van Bert Boeren gestart met deze unieke competitie voor jong jazztalent. Inmiddels is deze competitie een vast onderdeel van Jazz in Duketown. De acht deelnemers die dit jaar hebben meegedaan aan de competitie volgen allemaal een bachelor - of masteropleiding aan een van de Nederlandse Conservatoria. Zij zijn als talent door hun opleiding aangemeld. Alle talenten gaven een optreden van een half uur. Dit optreden is beoordeeld door de vakjury. De Muzerije was voor de tweede keer de locatie van de Conservatorium Talent Award.

De prijsuitreiking van de Conservatorium Talent award 2016 vindt plaats op zondag 15 mei om 21:00 op de Markt.

 

Vakjury

Ook voor deze editie van de Conservatorium Talent Award was er weer een zeer ervaren vakjury samengesteld. De jury werd dit jaar gevormd door: Aad van Nieuwkerk (Radio 6), Yuri Honing (musicus), Vera Vingerhoeds (programmeur VPRO jazz) en Rinus van der Heijden (recensent).

 

Genomineerden 2016

Daniel Jonkers

Daniel Jonkers (1993) studeert dit jaar af aan het conservatorium van Maastricht. Momenteel is hij bezig met een Erasmus uitwisseling op het conservatorium in Brussel. Hij volgde masterclasses bij: Jeff BallardJoost PatockaMark GuilianaJohn Riley, Ted Poor, Martijn Vink en vele anderen. In november 2014 won hij de ‘’EU Jazz Young Talent Award’’ in Heerlen. Hij speelde o.a. in Nederland, België, Duitsland, Italië en China met verschillende bands. 

 

Daniël Yves Dudok

Daniël Yves Dudok is een gitarist die vele stijlen beheerst. Hij heeft in 2013 een tour door Europa gemaakt met The European Jazz Orchestra. Het repetoire bestond uit Jazz, Pop en Soul.

Ook maakte hij onderdeel uit van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest o.l.v Benjamin Herman. Daarnaast werkte hij samen met The Shepherds, MIMRA-project, The Royal Sisters, Shariffa Indiana, theatervoorstellingen Dan LeFay, Matt Bianco en Tom Browne. Daniël studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag op de Jazzafdeling en ging in de leer bij Wim Bronnenberg, Eef Albers en Martijn van Iterson.  Stijlen combineren, fuseren en beheersen is zijn ambitie, steeds gebruikmakend van een snufje Soul/Jazz met eigen interpretatie.

 

Kika Sprangers

Saxofonist, componist en bandleider Kika Sprangers is aanstormend jazz talent in Nederland. Kika (alt en sopraan) is dan ook in 2015 & 2016 geselecteerd als leider van de saxofoonsectie van het NJJO, het Jong Oranje van de jazz. Met het NJJO speelde zij onder meer (solo) met het Metropole Orkest, maar ook met haar eigen orkest (uitverkocht Doornroosje Nijmegen) en band weet zij zich te onderscheiden. Met haar warme geluid, het krachtige en altijd heldere spel en aanstekelijke gedrevenheid weet Kika in toenemende mate het publiek voor zich te winnen.  

 Het is dan ook tijd voor een volgende stap. Later dit jaar verschijnt het eerste album van Kika Sprangers met eigen composities "In mijn muziek verbind ik de lyriek en harmonieën van de jazz met een strakke en steady groove. Voor mij is muziek pas echt’ als ik geraakt wordt door de intensiteit ervan." Met haar nieuwe band speelt Kika Sprangers vanaf het voorjaar 2016 in clubs en festivals. 

  

Koen Smits 

Trompettist Koen Smits (1991) begon in 2012 aan zijn bachelor Trompet Klassiek, waarna hij in 2013 overstapte naar de Jazz afdeling aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten.Gedurende zijn studie heeft Koen zich ontwikkeld als trompettist in blazerssecties en bigbands. De laatste twee jaar van zijn studie richtte hij zich met name op jazz en andere geïmproviseerde muziek. Daarnaast focust hij zich op het bewerken en arrangeren van bestaande muziek en het componeren van nieuw materiaal. In 2014 verbreedde zijn interesse zich richting studiotechniek waarbij hij de opleiding Sound & Music Technology aan de Tilburgs Rockacademie ging volgen. Zijn eigen Koen Smits Quintet speelde onder meer op het Harmos Plural Festival in Porto. Ook maakt Koen onderdeel uit van Mudita, een improvisatie trio met composities geïnspireerd door stilte en intimiteit. Met het S.E.K.S-duo (Sjoerd van Eijck - Koen Smits) speelde hij op l'Avventura Festival, de Late Night Jazz Club en op de wekelijkse jazzsessieopening. Hij werd geselecteerd voor de Metropole Academy. Eind 2015 werd Koen genomineerd voor de Jacques de Leeuw-prijs en begin 2016 voor de Conservatorium Talent Award.

 

Lizzy Ossevoort

Al snel een meisje met pit en talent. Opgegroeid in een muzikale omgeving. Als kind werd er altijd geluisterd naar Jazz-muziek; Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Billie Holliday, etc. Door de jaren heen heeft Lizzy ook veel andere stijlen leren kennen. Op de lagere school stond Lizzy al graag in de schijnwerpers met haar muzikale talent. Door haar pianospel en zangtalent wist ze menig ouder te ontroeren. Dit talent ontwikkelde zich van de schoolmusical tot een auditie bij het junior songfestival en vervolgens de Gelderse finale van Kinderen voor Kinderen. Daarmee stond ze voor het eerst voor een volle zaal van het Amphion theater in Doetinchem. Haar eerste schouwburg optreden op haar 12e, een bijzonder evenement wat voor haar betekende dat dit haar toekomst moest gaan worden, namelijk "STRALEN OP HET PODIUM". In 2013 heeft Lizzy meegedaan aan ‘The Voice of Holland’, ze behaalde de 2e liveshow. Tevens heeft ze dat jaar meegedaan aan het ‘Jazz Vocalisten Concours’, hierbij is ze 2e geworden. In 2014 heeft ze meegedaan aan het Prinses Christina Concours en ook hier is ze 2e geworden. Hierdoor heeft ze een nummer op mogen nemen met ‘Het Metropole Orkest’ (The Look of Love). Lizzy, inmiddels 20 jaar oud, een spontane gedreven zangeres die van ieder optreden iets unieks wil maken. Samen met veel verschillende projecten, bezettingen en stijlen, treed ze overal op. 

 

Peer Thielen 

Peer Thielen, geboren in 1990, groeide op in een theater familie waar muziek maken en improviseren onderdeel waren van het dagelijks leven. Peer was altijd te vinden in de hoek van de repetitie ruimte of in de coulissen van het theater. Hierdoor leerde hij zich al op jonge leeftijd in een wereld van creativiteit en ‘performance’ te gedragen. Sterk beïnvloed door de muziek van Stevie Wonder en Joe Jackson begon hij als acht jarige met gitaarspelen. Het was pas na het zien van een duo concert van Jim Hall en Jesse van Ruller in ‘de Doelen’, Rotterdam dat hij besloot zich te focussen op jazz en improvisatie. Na zijn studie aan het Fontys conservatorium in Tilburg, bij Jeroen van Vliet, Edoardo Righini en Udo Pannekeet, richtte hij zich op componeren en ging studeren aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen waar hij les heeft van Michael Moore, Tineke Postma en Paul Berner. Als onderdeel van de master kreeg Peer de kans om een semester in New York ervaring op te doen in de muziekscene en lessen te volgen bij jazz-grootheden o.a. bij Nir Felder. Tijdens zijn tijd in NYC heeft Peer zich gefocust op het vinden en definiëren van zijn eigen geluid. Dit resulteerde in een belangrijke verandering in zijn composities en spel. In het najaar van 2016 komt een album uit waarop deze milestone is vastgelegd.

 

Robert Koemans

Robert Koemans (1993), geboren en getogen in Den Haag, maakte op 7-jarige leeftijd kennis met de piano. Na een aantal jaren klassiek les volgde op zijn 15e de eerste jazz noten op de piano. Vanaf 2012 studeert hij aan de jazzafdeling van Codarts Rotterdam waar hij hoofdvak lessen kreeg van Rob van Bavel en Franz von Chossy. In het schooljaar 2014-2015 studeerde hij op uitwisselingsbasis een jaar aan het Jazz Institut Berlin bij Wolfgang Köhler. Met zijn trio probeert Robert een balans te vinden tussen het interpreteren van standards en het spelen van eigen composities. In deze eigen stukken streeft hij ernaar om met respect voor de traditie een fris en persoonlijk trio geluid te ontwikkelen.  

 

Yordi Petit

Yordi Petit (1992) studeert jazz drums aan het Conservatorium van Amsterdam. Zijn muzikaliteit legt hij niet alleen bij drummen, zo speelt hij al sinds zijn achtste klassiek piano en werd hij op veertien jarige leeftijd Nederlands kampioen Marimba. Opgegroeid met rock en funk muziek, kwam hij voor het eerst in aanraking met jazz op zestienjarige leeftijd. Het was op dat moment dat hij een connectie maakte tussen muziek en taal; de gesprekken en communicatie binnen muziek vond hij fascinerend. Dit gaat voor hem op in alle muziekstijlen, zo speelt hij op dit moment met Aurelio Project (contemporary jazz) ,Hebe (soul pop), SuperFly (funk) en toert hij met Herman van Veen. In zijn spel streeft hij naar een unieke en paradoxale muzikale benadering: op een energieke manier muziek maken door middel van bewuste keuzes, zonder bedacht te klinken.


Winnaars Conservatorium Talent Award

 

2015: Sebastiaan van Bavel 

Sebastiaan van Bavel is de winnaar van de Conservatorium Talent Award 2015. “Het is prachtig als je een pianist hebt die jazz kan spelen maar die ook graaft in z'n eigen achtertuin, de Europese muziekgeschiedenis. Een pianist die echt heel goed piano speelt. Hij is echt héél ver met zijn muziek èn met zijn pianospel. Hij is een pianistische pianist, die een brug slaat tussen Messiaen, Indiase muziek en jazz.”, aldus de jury over Sebastiaan. 


 

2014: Maarten Hogenhuis

In 2014 won Maarten Hoogenhuis de Conservatorium Talent Award 2014. Maarten Hogenhuis (1986) is een saxofonist die woont in Amsterdam. Hij speelt in BRUUT! En heeft zijn eigen quartet en trio; het Maarten Hogenhuis Quartet en het  Maarten Hogenhuis Trio. Naast deze bands werkt hij regelmatig ook met andere artiesten  samen, zoals Ruben Hein, Renske Taminiau, Pete Philly & Perquisite, New Cool Collective Bigband, Caro Emerald, Benjamin Herman, Jesse van Ruller en Anton Goudsmit. Maarten won verschillende prijzen. In 2012 haalde hij de finale van  the Dutch Jazz Competition met zijn Maarten Hogenhuis Quartet. In hetzelfde jaar was BRUUT! twee keer genomineerd voor de Radio 6 Soul & Jazz Award in de categorie Best Live Act and Best Talent. Ze speelden op het North Sea Jazz Festival en werden uitgenodigd om te spelen op: het  Tokyo Jazz Festival (Japan), Standard Bank National Jazz Festival Grahamstown (South Africa), Jazz a Ouaga (Burkina Faso) en Bielska Zadymka Jazzowa (Poland). In 2013 won Maarten the Keep an Eye International Jazz Award met zijn trio. 

 

 

2013: Esther van Hees

Ze zingt 'als een engel', aldus stertrompettist Eric Vloeimans. De jonge Vlaamse Esther Van Hees (1991) zingt zelfgeschreven liedjes op het raakvlak van de jazz- en singer-songwriter-tradities. Esther weet het publiek te raken met haar eerlijke performance, waarbij haar liefde voor verhalen vertellen sterk naar boven komt. Ze werd in recensies meermaals geroemd om haar goede communicatie met het publiek en haar opmerkelijke taalgevoel. Tijdens  haar huidige tour werkt Esther samen met grote namen als Yuri Honing, Joris Roelofs en Anton Goudsmit. In mei 2013 won Esther de Conservatorium Talent Award. Ook stond ze al op bekende festivals en podia als North Sea Round Town, Haarlem Jazz & More, Breda Jazz, Jazz in Duketown, Paradox Tilburg, het B*There Festival en in de Toonzaal.

 

 

2012: Jasper van Damme

De eerste editie van de Conservatorium Talent Award is gewonnen door Jasper van Damme. Jasper van Damme (1986) studeerde aan de conservatoria van Rotterdam en Amsterdam, waar hij lessen volgde bij o.a. Dick Oatts, Ferdinand Povel en Benjamin Herman. In 2012 studeerde hij met een 10 af aan de Master-opleiding van het conservatorium van Amsterdam. Als solist en bandlid stond Jasper op vele Nederlandse en internationale jazzpodia, waaronder Carnegie Hall, het Koninklijk Concertgebouw en uiteraard het North Sea Jazz Festival. De afgelopen jaren won hij verschillende prijzen, niet alleen de Conservatorium Talent Award, maar meest recentelijk ook de Dutch Jazz Competition. Collega’s en critici typeren Jasper als een muzikant die ‘lyrisch en vol overgave’ speelt.