Gijs Idema wint Conservatorium Talent Award 2020

Eervolle vermelding voor Marit van der Lei.

In de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch is Gijs Idema van het conservatorium van Amsterdam gekozen als winnaar van de felbegeerde Conservatorium Talent Award 2020 (CTA). Zelfs onder de bijzondere omstandigheden heeft CTA ook dit jaar doorgang kunnen vinden en was de gehele dag te volgen via een livestream.

Idema krijgt een geldbedrag van 5000 euro te besteden ten behoeve van talentontwikkeling en mag tijdens de volgende editie van Jazz in Duketown (21 mei t/m 24 mei 2021) optreden. De gitarist kreeg deze prijs uitgereikt door Ton Nelissen, vice voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant dat dit jaar wederom het CTA ondersteunde.
CTA wordt mede mogelijk gemaakt door het de Verkadefabriek, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en mediapartner Jazzism.

Gijs Idema ontving ook de prijs voor beste compositie. Deze nieuwe prijs is mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Mingus Fonds, een fonds op naam van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Dit is een fonds voor jazz en geïmproviseerde muziek waarmee vernieuwende, avontuurlijk en uitzonderlijke muziekprojecten in Noord-Brabant worden mogelijk gemaakt. Aan de prijs voor beste eigen nieuwe compositie is een bedrag van 1000 euro verbonden.

Daarnaast kondigde de jury nog een eervolle vermelding aan voor Marit van der Lei, die zich met deze prijs ook heeft verzekerd van een optreden op JiD 2021. De jury: “Marit maakte grote indruk met mooie arrangementen, met hoe je verhalen kan vertellen in muziek en met een unieke benadering van het materiaal.”

Vakjury
De professionele vakjury bestond dit jaar uit Aad van Nieuwkerk, Rob Horsting, Frank Bolder, Mischa Andriessen en Kim Hoorweg. De studenten gaven een optreden van een half uur en dit werd beoordeeld op speltechniek, improvisatie, overtuigingskracht, creativiteit en presentatie. Van de zes finalisten kreeg Gijs Idema de beste waardering en is hiermee de opvolger van Mo van der Does. Juryvoorzitter Aad van Nieuwkerk legt uit waarom Gijs als winnaar van CTA 2020 is gekozen: “de band ádemt met elkaar. De dynamiek is prachtig. Het is muziek die aandacht afdwingt, en die harmonische ongelooflijk rijk is. Gijs doet wat hij mooi vindt en twijfelt niet aan zichzelf. Hij is muzikaal net zo speels als volwassen.”

Conservatorium Talent Award
Jazz in Duketown is in 2012 gestart met deze unieke competitie voor jong jazztalent. De deelnemers volgen allemaal een bachelor – of masteropleiding aan één van de Nederlandse conservatoria en zijn als talent door hun opleiding aangemeld.

Doe de Jazz muziektest

Met ruim 100 optredens is het soms lastig om te bepalen welke optredens je wilt bezoeken. Want welke artiest past bij jouw smaak? De Jazz Muziektest biedt uitkomst! Op basis van 5 vragen met muziekfragmenten kun je vaststellen welke muziekstroming bij jou past. Op basis van deze stroming kun je in