Uitzonderlijk jazztalent tijdens Conservatorium Talent Award

Op zaterdag 18 mei 2019 zijn in de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch uitzonderlijke jazztalenten aan het werk te zien. Acht Nederlandse conservatoria vaardigen hun beste eindexamenkandidaat af. De muzikanten uit verschillende disciplines strijden tegen elkaar om de Conservatorium Talent Award. Deze prestigieuze prijs is voor de achtste keer onderdeel van Jazz in Duketown en wordt ondersteund door het Prins Bernard Cultuurfonds Noord-Brabant.

Goed nieuws voor alle jazzliefhebbers: overdag is dit unieke concours van 11:00 tot 18:00 uur gratis te bezoeken. De winnaar zal ‘s avonds tijdens een besloten bijeenkomst de award ontvangen uit handen van de Commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, Wim van de Donk. De laureaat ontvangt een geldprijs voor een talent-ondersteun(en)de activiteit zoals een masterclass aan een buitenlands conservatorium. Bovendien speelt de winnaar op zaterdag 8 juni op het podium aan de Markt tijdens Jazz in Duketown.

De finalisten van dit jaar zijn: Daniël van der Duim (Arnhem), Ante Medic (Utrecht), Daphne Horsten (Tilburg), Jens Meijer (Rotterdam), Simon Kalker (’s-Gravenhage), Jurgen Scholtanus (Zwolle), Mo van der Does (Amsterdam) en Louise van den Heuvel (Maastricht). De jury staat onder leiding van Aad van Nieuwkerk en wordt bijgestaan door Bartho van Straaten, Rob Horsting, Sophie Blussé en Benjamin Herman. De veelbelovende talenten worden beoordeeld op instrumentbeheersing, samenspel met het ensemble, compositiebehandeling, onderscheidingskracht en presentatie.

De prijs heeft de afgelopen jaren winnaars opgeleverd die inmiddels zijn doorgestoten tot de Nederlandse jazz-top: Prashant Samlal (2018), Sanne Rambags (2017), Lizzy Ossevoort (2016), Sebastiaan van Bavel (2015) en Maarten Hogenhuis (2014).

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant verbindt zich dit jaar voor het eerst aan deze competitie met landelijke allure. Onderdeel van de samenwerking is een viertal workshops om het Brabantse muziekonderwijs een impuls te geven. Laureaten van de Conservatorium Talent Award verzorgen deze workshops samen met muzikanten van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw voor studenten van muziekscholen in de vier Brabantse regio’s.

Voor meer informatie over CTA en de exacte speeltijden van de finalisten de CTA pagina op deze website.

Doe de Jazz muziektest

Met ruim 100 optredens is het soms lastig om te bepalen welke optredens je wilt bezoeken. Want welke artiest past bij jouw smaak? De Jazz Muziektest biedt uitkomst! Op basis van 5 vragen met muziekfragmenten kun je vaststellen welke muziekstroming bij jou past. Op basis van deze stroming kun je in