Conservatorium Talent Awards

Conservatorium Talent Award

De Conservatorium Talent Award is een uniek evenement dat letterlijk en figuurlijk een podium biedt aan opstormende jazzmuzikanten. Acht conservatoria uit Nederland vaardigen op 28 april hun beste studenten af die strijden om de felbegeerde Conservatorium Talent Award 2018. 

De wedstrijd is gratis te bezoeken op zaterdag 28 april 2018 van 11:00 tot 18:00 uur in de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch.

De optredens van deze geselecteerde muzikanten zijn een bijzondere gelegenheid om de sterren van morgen nu al te zien en te horen. Bijzonder is ook dat jazzmuzikanten in verschillende disciplines de degens kruisen: van zang tot gitaar en van saxofoon tot piano. Maar één dingen hebben zij gemeen: het niveau is erg hoog.

  • Prashant Samlal (Utrecht, gitaar)
  • Hiske Oosterwijk (Groningen, zang)
  • Daniel Clason (Rotterdam, trompet)
  • Nathalie Schaap (Zwolle, zang en contrabas)
  • Erik Verberne (Tilburg, gitarist)
  • Wouter Kühne (Amsterdam, drums)
  • Tommie Sjef Koenen (Arnhem, gitarist)
  • Luka van de Pol (‘s-Gravenhage, saxofonist)

 

Speelschema
11:05 Erik Verberne, Gitaar, Tilburg
12:00 Prashant Samlal, Gitaar, Utrecht
12:55 Daniel Clason, Trompet, Rotterdam
13:50 Tommie Sjef Koenen, Gitaar, Arnhem
14:45 Wouter Kühne, Drums, Amsterdam
15:40 Nathalie Schaap, Zang & Contrabas, Zwolle
16:35 Luka van de Pol, Saxofoon, Den Haag
17:30 Hiske Oosterwijk, Zang, Groningen

De finalisten

Prashant Samlal (1996)

Gitaar, Utrecht

Al van jongs af aan houd Prashant Samlal zich het allerliefst bezig met muziek. Hij is begonnen met gitaar spelen toen hij een jaar of 7 was en sindsdien heeft de gitaar altijd een prominente rol in zijn leven gespeeld.

Tijdens zijn middelbare schoolperiode is Samlal’s passie voor muziek exponentieel toegenomen. Hij speelde voor het eerst in bands en kwam ook voor het eerst in aanraking met jazzmuziek. Zo ontdekte hij een nieuwe interesse, namelijk het componeren van muziek. In zijn examenjaar won Prashant het ‘Ereprijs Compositieproject’; een compositiewedstrijd voor middelbare scholieren in samenwerking met orkest ‘De Ereprijs’.

In 2014 begon Samlal zijn studie Gitaar Jazz & Pop aan het Utrechts Conservatorium. De afgelopen jaren heeft hij gespeeld in diverse soorten projecten. Dit heeft o.a. geresulteerd in optredens op verschillende podia in Nederland en diverse CD-opnamen. Momenteel richt de gitarist zich vooral op het schrijven en spelen van zijn eigen muziek. De band ‘Foresight’ en zijn nieuwe kwartet nemen daarbij een vooraanstaande plek in.

Hiske Oosterwijk (1989)

Zang, Groningen

Hiske Oosterwijk (Leeuwarden, 1989) groeide op in Mantgum en woont nu in Groningen. Maar door haar vele optredens is ze niet vaak thuis. In 2014 is ze afgestudeerd van het Prins Claus Conservatorium, bachelor jazz zang.

Ze liet al van zich horen tijdens tientallen concerten in het bar- en clubcircuit en op festivals in Nederland. Maar Oosterwijk heeft ook  veel in het buitenland opgetreden. Zo toerde Hiske in Rusland, Italië, Brazilië, Duitsland en ook door Azië. Ze is actief in verschillende projecten waaronder het ‘New Path Quintet’ met de Russisch-Amerikaanse trompettist Alex Sipiagin.

De geboren Friezin zingt, componeert, en schrijft teksten en ze werkte mee aan een tiental albums. Meestal in het Engels, maar ook in het Frans: ‘Embrasser, vivre, aimer’. En wel zo goed dat ze winnares is geworden van het ‘Concours de la Chanson Alliance Française 2017’.

Op het moment studeert Hiske voor haar Master of Music aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

Daniel Clason (1994)

Trompet, Rotterdam

Daniel Clason kreeg orgelles in een kerk toen hij 6 jaar was, en startte op zijn 10e met het spelen van trompet. Hij was altijd omgeven door muziekliefhebbers in zijn familie en zegt zijn inspiratie te hebben gekregen van zijn moeder die hem steunde om musicus te worden. Hij won de scholarship van Siena Jazz, Italie, 2013 en viel ook op bij de docenten van the New School of Music. Hij speelde zowel solo- als leadtrompet in Jazz Focus.

Door een chirurgische ingreep in 2014 kwam hij in een levensbedreigende situatie op de IC en moest hij langere tijd in een kunstmatig coma worden gehouden. In deze tijd was het niet duidelijk of hij ooit nog zou kunnen spelen. Hij werd zich meer bewust van hoe waardevol muziek voor hem was en de liefde ervoor groeide alleen maar meer, ondanks zijn lichamelijke kwetsuren. Door deze ervaring voelt hij dat het leven de moeite van het onderzoeken waard is en niemand hem ooit zou kunnen weerhouden van het navolgen van zijn dromen. Nadat Daniel herstelde, bouwde hij  alles weer op.

In 2015 nam hij deel aan het Nationaal Jeugd Jazz Orkest o.l.v. Martin Fondse (4e trompet and solist). Hij speelde met vele ensembles waar onder de Marco Santos-groep en in het ‘Pandora Project’. Grote muzikale inspiratiebronnen zijn o.a. Edward Simon, Kneebody, Chris Potter. Deze musici hielpen hem met het ontwikkelen van zijn eigen stijl en richting.

In 2017 had Clason zijn eerste grote solo optreden tijdens de Big Day met de Codarts Bigband in De Doelen in Rotterdam o.l.v. Ryan Truesdell met het Gill Evans Project en wordt regelmatig gevraagd voor bigband projecten. Hij brengt zelf soms grote ensembles op de been om zijn eigen muziek te laten spelen. Deze worden vaak bezet door klassieke instrumenten. Dit jaar studeert hij in juni af voor zijn BA.

”He is one of the most gifted young jazz musicians to have emerged in Netherlands in recent years and is a valuable addition to the European Jazz scene.”

– Steven Keogh, Global Music Foundation, 2016

Nathalie Schaap (1993)

Zang, Zwolle

Nathalie Schaap (Zwolle,1993) is een spontane gedreven zangeres met een grote liefde voor Jazz & Country. Na iets meer dan een jaar de richting ‘zang’ te hebben gevolgd aan het conservatorium is ze ook begonnen met contrabas, waar ze inmiddels zeer actief mee bezig is. Nathalie streeft ernaar om deze combinatie op een eigen manier op het podium te uiten.

Nathalie speelt veel in verschillende formaties, onder andere in de band Cousin Hatfield die veel podia in Europa verovert. Plezier en energie op het podium zijn een must voor Nathalie.

Ze heeft op het conservatorium onder andere les gehad van Fay Claassen, Zosja El Rhazi, Ronald Douglas, Adrienne West, Ineke van Doorn, Daniël Samkalden, Buffi Duberman, Henk de Ligt, Ruud Ouwehand, Sanna van Vliet, Rolf Delfos, Vera Westera, Deborah J. Carter, Sachal Vasandani & Marius Beets

Schaap heeft onder andere samengewerkt met het Nederlands Blazers Ensemble (nieuwjaarsconcert Concertgebouw 2014), het Groot Omroep Koor, Concensis Vocalis en het Metropole Orkest (North Sea Jazz 2015 met Laura Mvula, Concertgebouw 2014, Paradiso 2014).

Tijdens het Prinses Christina Jazz Concours 2016 won Nathalie een aanmoedigingsprijs voor haar prestaties.

-‘De Vrijheid van haar Timing en Frasering is ontzettend leuk en spannend om naar te luisteren. Haar vertelkracht komt heel goed naar voren en ze schuift met de woorden die ze heeft, te gek!

Francien van Tuinen, 2016

 

-‘ De combinatie contrabas met haar stem is echt te gek!’-

Felix Schlarmann, 2016

Erik Verberne (1995)

Gitaar, Tilburg

Erik Verberne (13 September 1995) is opgegroeid in een muzikale familie en begon op zijn dertiende met gitaarspelen. Nadat Erik zich enkele jaren autodidactisch heeft ontwikkelt, ging hij op les bij een singer/songwriter die hem de nodige theoretische kennis verschafte. Na zijn muzikale zoektocht langs 60’s rock, psychedelica, soul, en funk, landt Erik aan bij jazz. Dat genre doet hem besluiten om jazz gitaar te gaan studeren op het Fontys Conservatorium in Tilburg. Vanaf 2013 studeert hij bij o.a. Peter Mingaars, Edoardo Righini, en zijn huidige docent; Tim Langedijk.

Momenteel speelt Erik veel met o.a. Daltones (eigenwerk/impro), Quinn(jazzduo) en Klep Your Hands (instrumentale funk) en streeft hij bij deze bands naar een energetische connectie tussen de musici en de luisteraar.

Wouter Kühne (1996)

Drums, Amsterdam

Met professionele muzikanten als ouders is Wouter Kühne opgegroeid in een muzikaal milieu. Dat maakt het dan ook niet verrassend dat hij al op zijn derde begon met drummen.

Wouter kwam al snel in aanraking met jazzmuziek, omdat zijn vader vaak zijn favoriete jazznummers draaide in de auto. Als tiener begon hij de Jazz traditie meer in zich op te nemen en zich verder te ontwikkelen op zijn instrument. Het duurde niet lang voordat hij het podium deelde met de top van de Nederlandse Jazz scene. Geïnspireerd door zijn helden, streeft Wouter ernaar om met zijn drum spel te spreken, op een manier die het dichtste ligt bij praten met zijn familie en vrienden in het dagelijks leven.

Wouter is momenteel 4ejaars bachelorstudent aan het Conservatorium van Amsterdam. Zijn vaste

docenten daar zijn Martijn Vink, Marcel Serierse en Lucas van Merwijk. Daarnaast heeft hij lessen en/of masterclasses gehad van drummers als Peter Erskine, Willie Jones III, John Riley, Greg Hutchinson, Dennis Mackrel en Billy Hart. In 2015 en 2017 is hij naar Senegal geweest om daar lessen te nemen in het traditionele percussie instrument Sabar. Deze lessen volgde hij bij Maguette Gueye.

Tommie Sjef Koenen (1993)

Gitaar, Arnhem

Tommie Sjef Koenen ontdekte de gitaar op zijn negende. Nadat Koenen zijn eerste elektrische gitaar had gekregen, speelde hij in bands en vormde hij ook enkele groepen waarin hij begon met het spelen van eigen gecomponeerde muziek, voornamelijk instrumentale rock /fusionmuziek.

De interesse in improviseren in de muziek begon te groeien en Tommie Sjef wilde meer leren over jazz en andere geïmproviseerde muziek. Daarom nam hij lessen van verschillende leraren en volgde hij onderwijs aan de Djam, een privé jazzschool in Amsterdam. Sommige namen inspireerden hem muzikaal: Bill Frisell, John Scofield, Brad Mehldau, John Mayer en vele anderen.

Momenteel zit Tommie Sjef in zijn afstudeerjaar aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem. Hij speelt in verschillende groepen en richt zich daarin vooral op eigen werk en cross-over stijlen.

‘Jeff’ is de naam van zijn Duits-Nederlandse gitaartrio uit Arnhem. De drie jongens hebben elkaar gevonden binnen de opleiding van het conservatorium en spelen nu ruim twee jaar samen. Zij spelen eigen composities die gebaseerd zijn op pop/rockmuziek en de vrijheid en subtiliteit van de

geïmproviseerde muziek behelzen.

Luka van de Pol (1993)

Saxofoon, Den Haag

Geboren en getogen in Almelo begon Luka van de Pol (1993) op zijn achtste met saxofoonlessen. Vanwege zijn brede muzikale interesse en zijn ervaringen bij meerdere bigbands in Almelo is hij in 2011 begonnen op het conservatorium in Zwolle. Daar werd zijn passie voor jazz verder aangewakkerd en hij kreeg les van Sjoerd Dijkhuizen en Rolf Delfos.

Nadat Van de Pol in 2016 afstudeerde, is hij naar Den Haag vertrokken om zich verder te ontwikkelen door daar een Jazz Master te volgen. Hier kreeg hij les van John Ruocco en Toon Roos, en deed hij mee met de vele bigbandprojecten die de school te bieden had. In 2015 heeft hij fusionband Static Sound opgericht, waarmee hij in februari hun debuut-EP heeft opgenomen en hij is inmiddels met zijn eigen jazzkwartet regelmatig te horen in Den Haag en omstreken.

Finale Conservatorium Talent Award

De Conservatorium Talent Award vindt dit jaar plaats in de Clubzaal van de Verkadefabriek en is gratis toegankelijk.

Uiteindelijk bleek Sanne Rambags volgens de jury het beste Jazz talent in 2017. De Conservatorium Talent Award 2018 staat gepland op 28 april 2018. Inderdaad, drie weken voor Jazz in Duketown. Hierdoor hoeft u niet meer te kiezen tussen talenten en andere muzikanten.

Jury
Voor de Conservatorium Talent Award is een professionele vakjury samengesteld die dit jaar bestaat uit Charlie Crooijmans (VPRO Radio), Coen de Jonge (jazzrecensent), Frank Bolder (programmeur North Sea Jazz), Aad van Nieuwkerk (VPRO Radio) en muzikale duizendpoot Maarten Ornstein. De muzikanten worden door hen beoordeeld op speltechniek, improvisatie, overtuigingskracht, creativiteit en presentatie. Kortom: van hen wordt een spetterend optreden verwacht!

Wall of Fame: winnaars CTA

Sanne Rambags Winnaar 2017 - Zang
Lizzy Ossevoort Winnaar 2016 - Zang
Sebastiaan v. Bavel Winnaar 2015 - Piano
Maarten Hogenhuis Winnaar 2014 -Saxofoon
Esther van Hees Winnaar 2013 - Zang
Jasper van Damme Winnaar 2012 - Saxofoon

Huldiging Dames Hockeyclub Den Bosch

Na het behalen van de landstitel won HC 's-Hertogenbosch gisteren ook de EuroHockey Club Cup. Gefeliciteerd met de overwinning dames! Om 16.00 uur worden zij gehuldigd op het Jazz in Duketown podium op de Parade. Kun je er niet bij zijn? Dan kun je het op de Facebook pagina van Jazz in Duketown