Online editie Jazz in Duketown groot succes

75.000 bezoekers genieten online van grootste gratis jazzfestival van Nederland

Online editie Jazz in Duketown groot succes

De 47e editie van Jazz in Duketown is, ondanks dat het een volledig online versie was, een groot succes geworden. Ruim 75.000 kijkers genoten van een hoogstaande programmering met artiesten uit Nederland en België. Vanuit de hele wereld keken via Facebook, Instagram en YouTube 700.000 personen mee naar videobeelden, foto’s en berichten over de optredens in de Verkadefabriek, Willem Twee Poppodium en Willem Twee Toonzaal.

IJzersterk programma met veel jong talent en local heroes

Programmeur Koen Graat had een ijzersterke line-up samengesteld, met artiesten uit Nederland en België. Dit jaar was er extra ruimte voor jong talent, zoals CTA winnaars Gijs Idema en Marit van der Leij en local heroes, zoals de Bossche Kornuiten en VLEK. Dat hun aanwezigheid werd gewaardeerd bleek uit het grote aantal kijkers bij hun optredens.

Maar ook grote namen als Typhoon en Jef Neve, Yuri Honing Acoustic Quartet, Berget Lewis & S!R en New Cool Collective trokken veel kijkers. Bijna 500 kijkers waren via Zoom aanwezig bij een groot aantal optredens, waardoor een lang gemist contact tussen artiesten en publiek ontstond. Op zondag bekeken ca. 3000 mensen de optredens in de grote zaal in Virtual Reality, waardoor ze het gevoel kregen dat ze midden op het podium stonden, tussen de artiesten.

Koen kijkt tevreden terug op een uniek festival. “We hebben, ondanks de afwezigheid van fysiek publiek, via de livestreams en Zoom toch een festivalgevoel kunnen neerzetten. Bij de muzikanten proefde je een ontzettende honger om op te treden en digitaal met het publiek in contact te komen. Ik ben heel blij dat we vanuit Jazz in Duketown op deze manier toch livemuziek hebben kunnen ondersteunen.

Met de mix van gearriveerde namen als Yuri Honing, New Cool Collective, Margriet Sjoerdsma, Typhoon en Sven Hammond enerzijds en nieuwe talenten als SMANDEM, Gijs Idema, Yannick Hiwat, Doppler Trio en Lucas Santana anderzijds hebben we ook online een dwarsdoorsnede kunnen laten zien van de vele enerverende groepen en muzikanten die de Nederlandse jazz momenteel rijk is.”

Jazz in Duketown TV

Nagenoeg alle artiesten en een groot scala aan interessante gasten schoven aan voor een interview in de studio van het nieuwe Jazz in Duketown TV. Deze live uitzendingen, die in totaal ongeveer 20 uur duurden, werden door ongeveer 10.000 mensen bekeken. Met presentatoren Jan Willem van den Akker en Fuad Hassen ontstonden interessante gesprekken over muziek, het ontbreken van optredens in Coronatijd en het maatschappelijke belang van cultuur en evenementen.

Jazz in Duketown voorzitter Gaby Westelaken: “Hier staat een trotse voorzitter. We hebben met alle vrijwilligers toch een festivalgevoel kunnen creëren. Deze editie heeft ons de mogelijkheid geboden om nieuwe dingen uit te proberen, die we in een volgende editie verder kunnen uitwerken.”

Foto: Robert Arts

Doe de Jazz muziektest

Met ruim 100 optredens is het soms lastig om te bepalen welke optredens je wilt bezoeken. Want welke artiest past bij jouw smaak? De Jazz Muziektest biedt uitkomst! Op basis van 5 vragen met muziekfragmenten kun je vaststellen welke muziekstroming bij jou past. Op basis van deze stroming kun je in