Peter Willems winnaar CTA 2022

Zondag 22 mei 2022 vond in de Verkadefabriek in Den Bosch de Conservatorium Talent Award (CTA) plaats. Na zeven geweldige optredens van de finalisten en het gerenommeerde Jazz Orchestra of the Concertgebouw overhandigde de jury de felbegeerde Conservatorium Talent Award 2022 aan Peter Willems. De Mingus prijs voor beste compositie ging naar Fenne Scholte.

Na twee aangepaste edities in 2020 en 2021 was er eindelijk weer ruimte voor CTA in de oorspronkelijke opzet. Tijdens het gratis te bezoeken dagprogramma speelde iedere finalist een zelfgeschreven compositie met eigen band voor publiek en de jury. ’s Avonds traden de kandidaten op met het befaamde Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Na een dag vol gezonde spanning verdwenen bij de finalisten op het podium de zenuwen als sneeuw voor de zon en genoten ze zichtbaar van hun optreden met het Jazz Orchestra. Mees Booden, Fenne Scholten, Maarten Combrink, Mark Schimmel, Sebastiaan Visser, Jim van de Klundert en Peter Willems bewezen in de Verkadefabriek nogmaals waarom zij genomineerd werden.

Jazz in Duketown Voorzitter Gaby Westelaken: “We zijn blij dat we vanuit Jazz in Duketown de talenten de afgelopen jaren konden blijven ondersteunen. De winnaars krijgen een mooi podium tijdens het festival dit jaar.”

De Conservatorium Talent Award ging naar Peter Willems. Juryvoorzitter Aad van Nieuwkerk: “De jury was enthousiast over de creativiteit en authenticiteit van deze kandidaat, de verschillende instrumentaties en het dynamisch benaderen van de bezetting.” Peter wint naast deze award een bedrag van €5000,- om te besteden aan talentontwikkeling en een optreden tijdens Jazz in Duketown 2022.

De Mingus prijs voor beste compositie werd gewonnen door Fenne Scholte. Jurylid Deborah Carter: “de compositie zat heel clever in elkaar, het is meteen heel pakkend. Prachtig hoe de stukken samenvallen met het eigen verhaal van deze artiest.” Fenne wint hiermee een geldbedrag van €1000,- voor het maken van een nieuwe compositie.

CTA wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Het Cultuurfonds stimuleert provinciaal bijzondere initiatieven en talent met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen. “CTA is een competitie op hoog niveau met landelijke allure: de ideale springplank”, aldus Jan Speelman van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant.

Foto (c) Wim Roelsma

Over CTA

Initiator van CTA is Bert Boeren – destijds programmeur voor Jazz in Duketown enjazz-trombonist bij onder meer het Jazz Orchestra of the Concertgebouw alsook docent aan diverse conservatoria. Tijdens het eerste jaar als programmeur ontstond het idee om het Jazz in Duketown festival te verrijken met een Award voor de ondersteuning vanjong talent in de leeftijdscategorie 20 – 25 jaar. Door de beste eindexamenkandidaat van ieder conservatorium in Nederland een podium te geven bij Jazz in Duketown, kan er kennis worden gemaakt met grote talenten in de jazzmuziek. Eerdere winnaars van CTA zijn o.a.: Bram van de Glind (2021), Gijs Idema (2020), Mo van der Does (2019), Prashant Samlal (2018) en Sanne Rambags (2017).

www.jazzinduketown.nl/conservatorium-talent-award/

 Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur te laten leven. Dankzij onze bijdragen, fondsen en prijzen ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Dat doen we met schenkers en makers, liefhebbers en experts, bedenkers en beschermers. En met de bijdrages van de VriendenLoterij, Nederlandse Loterij en van al onze donateurs. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant is een van de twaalf provinciale afdelingen.

www.cultuurfonds.nl/noordbrabant

Over Jazz in Duketown 

Jazz in Duketown is het grootste gratis te bezoeken Jazzfestival van Nederland en richt zich op alle facetten van jazz. De 48e editie vindt plaats tijdens het Pinksterweekend van 3 t/m 6 juni 2022. Jazz in Duketown wordt mogelijk gemaakt door vele vrijwilligers en lokale, regionale en landelijke sponsoren en de gemeente ’s-Hertogenbosch.

www.jazzinduketown.nl

Doe de Jazz muziektest

Met ruim 100 optredens is het soms lastig om te bepalen welke optredens je wilt bezoeken. Want welke artiest past bij jouw smaak? De Jazz Muziektest biedt uitkomst! Op basis van 5 vragen met muziekfragmenten kun je vaststellen welke muziekstroming bij jou past. Op basis van deze stroming kun je in