Line-up Jazz in Duketown 2023 bekend

Van 26 t/m 28 mei vindt de 49e editie van Jazz in Duketown plaats! Ook dit jaar heeft het grootste gratis jazzfestival van Nederland een waanzinnige line-up samengesteld. In de binnenstad van Den Bosch kunnen bezoekers bij de verschillende podia genieten van artiesten als Jett Rebel, Shai Maestro Quartet, Fergus McCreadie Trio, Eric Vloeimans’ HotSpot, Jimmy Rosenberg Trio, Venus Tunes Live XL en Ronald Snijders Sextet. Van steengoede jazz trio’s tot charismatische zangers en van explosieve drums tot jazzy hiphopsounds; alles is te vinden op dit festival.

 

Jazz in Duketown app

Dit jaar lanceert Jazz in Duketown een eigen app. Hiermee kan het publiek via de smartphone altijd het laatste programma raadplegen. Vanwege duurzaamheidsredenen vervangt dit ook het papieren blokkenschema. Deze app is vanaf nu beschikbaar in de Google Play Store en App Store onder de naam ‘Jazz in Duketown’.

 

Vrijdag 26 mei

Op de Parade wordt het weekend goed afgetrapt met heerlijke soul-pop. Denk bijvoorbeeld aan Liquid Spirits, de formatie die bekend staat om hun genre diversiteit en een diepe liefde en respect voor Afro-Amerikaanse muziek zoals jazz, soul en hiphop weerspiegelt. Maar ook Dr Justice & The Smooth, de band die future funk, een mix van disco, electronics en pop speelt. Catchy dansbare songs, die je af en toe laten weg-glibberen of volledig omverblazen.

Bij Theater aan de Parade in Podium Azijnfabriek laat de jonge saxofonist Loek van den Berg samen met zijn Quintet horen waarom hij door NRC Handelsblad uitgeroepen werd tot ‘rijzende ster’ binnen de Nederlandse Jazz. Op het Kerkplein maken Frank Montis (Hammond), Anton Goudsmit (gitaar) en Cyril Directie (drums) hun opwachting. De heren delen een voorliefde, namelijk die voor groovende souljazz gespeeld met een overdosis aan energie. Geen muzikale subtiliteiten of wonderschone klanken, maar onweerstaanbaar knallen is het motto van dit all-star trio: rauw, opzwepend en dansbaar. Op de Uilenburg zijn twee vrouwen van uitersten te vinden. Zo wisselt zangeres Julie Huard swingende Frans- en Engelstalige jazzstandards af met eigen werk, voorzien van glitter, glamour en show en gaat Mrs Hips terug naar haar roots. Met drie sterke mannen om zich heen is ze terug bij de soul van de blues en de groove van de funk.

 

Zaterdag 27 mei

Deze zaterdag komt Eric Vloeimans, ’s lands bekendste jazzmusicus en geboren Bosschenaar, samen met zijn gloednieuwe band genaamd HotSpot naar Jazz in Duketown. Vloeimans staat bekend om zijn fluisterende trompetspel, zijn zeer uiteenlopende projecten en zijn enorme creatieve drive. Met HotSpot stroopt hij de mouwen eens flink op voor een stevige portie fusion en jazzrock.

Ook de liefhebber van straight ahead jazz kan deze dag zijn hart ophalen, met op de Uilenburg het Tijn Trommelen Quartet, het viertal dat ervan droomt het verleden te laten herleven en van jazz de popmuziek van weleer te maken, en bij Theater aan de Parade in Podium Azijnfabriek het Jimmy Rosenberg Trio. Rosenberg is een begrip onder gitaristen en meester van de gypsy jazz.

Op het Kerkplein brengt WAAN, de groep die geprezen wordt door de Volkskrant, hun mix van elektronisch gedreven grooves, sfeervol gecomponeerde melodieën en eclectische energieke jazz, roots en funk ten gehore. Aan de voet van de Sint-Jan brengt Venus Tunes Live XL een dynamische show waarbij je ogen en oren tekortkomt. En dan moet er ook nog worden gedanst! Eerder al stond ze in triobezetting op Jazz in Duketown, nu komt ze terug met een uitgebreide bezetting.

 

Zondag 28 mei

Op de laatste dag van het festival zal de Parade op zijn grondvesten schudden met een waanzinnig programma. Jett Rebel; charismatisch, uitdagend, onvoorspelbaar en super muzikaal, dat is deze zanger in een notendop. Tijdens zijn debuut op het festival brengt hij met een wervelend spektakel van funk, soul, rock en creatieve improvisaties het publiek op de Parade van climax naar climax. Ook rapper en zanger Benjamin Fro en de Rotterdamse band Dragonfruit zijn deze dag te vinden op dit podium.

Op de Markt luistert het publiek o.a. naar het Shai Maestro Quartet. Sinds zijn debuut met zijn eigen trio in 2011 maakt hij wereldwijd indruk met zijn vloeiende, harmonieuze en meditatieve geluid. Op dit plein is ook de Peter Somuah Group te vinden. Recentelijk won Peter Somuah een Edison Jazz Award voor zijn debuutalbum ‘Outer Space’, waarbij de jury sprak van een ‘meesterwerk’. In de dansbare grooves die deze groep speelt hoor je sporen terug van jazz, funk en elektronische muziek, maar ook West-Afrikaanse stijlen en traditionele Ghanese ritmes. Deze jazz en funk is ook te horen bij het Ronald Snijders Quintet. Met een ongebreidelde energie en enorm speelplezier mixt Snijders zijn Surinaamse roots (onder meer kaseko- en kawinamuziek) met jazz, funk en pop, wat een onweerstaanbaar swingend geheel oplevert. Sinds 2022 prijkt de prestigieuze Boy Edgar Prijs op zijn schoorsteenmantel.
Zondag mag ook zeker het Kerkplein niet worden overgeslagen. Hier vindt traditiegetrouw de kerkdienst plaats.  Ook basensemble Önder, het veelzijdige en eigenzinnige trio FaKruTu, het energieke Dishwasher_ en de Belgische live-sensatie NAFT zijn hier te vinden.

Bij Theater aan de Parade in Podium Azijnfabriek kunnen liefhebbers van ‘modern creative’ genieten van o.a. het Fergus McCreadie Trio en LILIA ft. Sanne Rambags.

 

Partnership met D-Reizen

D-Reizen en Jazz in Duketown gaan voor de deze editie van het festival een partnership aan. Dit partnership biedt zowel D-Reizen als Jazz in Duketown de mogelijkheid hun merken verder te versterken en hun doelgroepen te vergroten. D-Reizen zal als partner van Jazz in Duketown aanwezig zijn bij het festival en diverse activiteiten organiseren voor de bezoekers.

 

Andere namen die tijdens het Pinksterweekeinde naar Den Bosch komen zijn Ottla, Het Brabants Jazz Orkest, Alessandro Fongaro’s Pietre, Wojtek Justyna TreeOh!, Meerkat, Vintage Black, Son de Aqui, Picatrix, AVA Trio, Elina Zirina Trio en vele anderen.

Extra informatie over de artiesten en het festival is te vinden op www.jazzinduketown.nl.

Doe de Jazz muziektest

Met ruim 100 optredens is het soms lastig om te bepalen welke optredens je wilt bezoeken. Want welke artiest past bij jouw smaak? De Jazz Muziektest biedt uitkomst! Op basis van 5 vragen met muziekfragmenten kun je vaststellen welke muziekstroming bij jou past. Op basis van deze stroming kun je in