Line-up Jazz in Duketown aangevuld

Ook dit jaar is het grootste gratis jazzfestival van Nederland weer in Den Bosch te vinden tijdens het Pinksterweekend. Van 26 t/m 28 geniet het publiek tijdens Jazz in Duketown van de beste acts.

Aan de al aangekondigde namen worden nu Sven Hammond, Yuri Honing Peace Orchestra, Philip Lassiter, het Brintex Collective, Guy Salamon Group en vele anderen toegevoegd.

 

Ronkende orgelsounds, opzwepende grooves en soulvolle zang in combinatie met een flinke scheut funk, rock, blues en jazz, dat is Sven Hammond. De gevierde organist speelde eerder nog met zijn project Sphere tijdens de online editie van Jazz in Duketown. Dit keer staat hij op zaterdag op de Parade met zijn Sven Hammond Soul band. Stomende sixties en seventies grooves op een Hammondorgel dat ‘moans, growls, jazzlt en rocks’ met muziek die onder meer geïnspireerd is op de drie Jimmy’s: Jimmy McGriff, Jimmy Smith en Jimmy Hendrix.

 

Aan de line-up op de Parade zijn meer mooie namen toegevoegd. Zo openen Nils Fischer & Timbazo op zondag dit plein en sluit Philip Lassiter hem deze dag weer af.

Het twaalfkoppige collectief Timbazo maakt een kolkende mix van jazz met salsa en Cubaanse timba. Meesterpercussionist Nils Fischer koos een topbezetting met geweldige salsa-zangers en een spetterende blazerssectie. Timbazo’s eerste album ¡Gracias Joe Cuba! werd door de internationale pers verkozen tot beste salsa-album van het jaar.

Met de Amerikaanse trompettist Philip Lassiter komt Jazz in Duketown 2023 met een enorme funkknal tot een einde. Prince wees hem aan als leider en arrangeur van zijn New Power Generation blazerssectie. Maar niet alleen Prince maakte gebruik van zijn diensten. Van Ariana Grande en Jill Scott tot Al Jarreau en van The Isley Brothers tot Queen Latifah; Philip Lassiter is volgens veel artiesten dé man die je inhuurt voor funky en soulvolle trompetpartijen en blaasarrangementen. Met zijn zeskoppige funkband komt hij naar Jazz in Duketown voor een energieke liveshow die de Parade zal laten trillen tot in de late uren.

Ook op de Markt kan het publiek dit weekend terecht voor een heerlijk programma. Zo is hier op vrijdag het Brintex Collective te vinden. Dit Rotterdamse collectief is de creatieve samenwerking van een aantal jonge muzikanten onder leiding van toetsenist Brenn Luiten. De muziek is een combinatie van jazz, hiphop en elektronische muziek waarbij de groep zich laat inspireren door artiesten als Alfa Mist en Robert Glasper.

Op zaterdag is het de beurt aan het Yuri Honing Peace Orchestra. Yuri Honing geldt al jaren als een van de meest innovatieve saxofonisten van ons land. Hij staat bekend om zijn prachtige, diepe tenorgeluid en indringende composities. Met zijn Peace Orchestra slaat hij een nieuwe weg in. De muziek voor deze vijfkoppige band met onder meer meesterharpist Remy van Kesteren, is geïnspireerd op de muziek van Pharoah Sanders, Charles Lloyd en Sun Ra.

Op zondag betreedt de Guy Salamon Group het podium op de Markt. De uit Israël afkomstige drummer en componist Guy Salamon geldt als een eigenzinnige, humorvolle en hoogst originele muzikale geest. Met zijn 7-koppige Guy Salamon Group bracht hij de zeer goed ontvangen albums Unfollow the Leader en  Creatures! Creatures!. De groep doet bij vlagen denken aan bands als Willem Breuker Kollektief en Charlie Hadens Music Liberation Orchestra, maar integreert tegelijkertijd invloeden van Charles Mingus en Frank Zappa alsook folkmuziek uit de Balkan en Israël.

 

Op zondag kan het publiek in Theater aan de Parade in Podium Azijnfabriek terecht voor het concert van LILJA ft. Sanne Rambags. Bandleider en gitarist Oddrun Lilja werd in een Noors dagblad omschreven als ‘een rijzende ster in de Noorse jazz hemel’. Als gitarist maakt ze deel uit van prominente groepen als Frode Haltli’s Avant Folk en Bugge Wesseltoft’s New Conception of Jazz. Op Jazz in Duketown brengt ze nummers van met name haar gloednieuwe album Marble. Ook is er een hoofdrol weggelegd voor de Brabantse zangeres Sanne Rambags, eerder nog winnaar van de Conservatorium Talent Award van Jazz in Duketown. Een zeer bijzondere groep die nog nauwelijks te horen was in Nederland.

 

Eerder kondigde Jazz in Duketown al de komst van o.a. Jett Rebel, Shai Maestro Quartet, Fergus McCreadie Trio, Eric Vloeimans’ HotSpot, Jimmy Rosenberg Trio, Venus Tunes Live XL en Ronald Snijders Sextet aan.

Jazz in Duketown app

Dit jaar lanceert Jazz in Duketown een eigen app. Hiermee kan het publiek via de smartphone altijd het laatste programma raadplegen. Vanwege duurzaamheidsredenen vervangt dit ook het papieren blokkenschema. Deze app is vanaf nu beschikbaar in de Google Play Store en App Store onder de naam ‘Jazz in Duketown’.

Het volledige programma en extra informatie over de artiesten en het festival is te vinden op www.jazzinduketown.nl.

Doe de Jazz muziektest

Met ruim 100 optredens is het soms lastig om te bepalen welke optredens je wilt bezoeken. Want welke artiest past bij jouw smaak? De Jazz Muziektest biedt uitkomst! Op basis van 5 vragen met muziekfragmenten kun je vaststellen welke muziekstroming bij jou past. Op basis van deze stroming kun je in