Joop de Graaf wint Conservatorium Talent Award 2023

Joop de Graaf van het Conservatorium Amsterdam won vanavond de Conservatorium Talent Award 2023. De basgitarist liet in Podium Azijnfabriek in ’s-Hertogenbosch vijf andere finalisten achter zich. Ook de Mingus compositieprijs werd uitgereikt aan Joop de Graaf.

De finalisten werden beoordeeld op instrumentbeheersing, samenspel, compositiebehandeling, onderscheidingskracht en presentatie. De jury, bestaande uit Aad van Nieuwkerk (VPRO radio), Sun-Mi Hong (drummer), Guy van Hulst (muziekprogrammeur), Mischa Andriessen (journalist) en Suzanne Veneman (trompettist), roemde de conservatoriumstudent vanwege zijn goed samengestelde set met fraaie contrasten. Juryvoorzitter Aad van Nieuwkerk: “Joop laat op hoog niveau een moderne en eigentijdse sound horen. Hij krijgt het publiek mee in zijn enthousiasme.”

Naast de Conservatorium Talent Award won Joop ook €5000,-, een bedrag dat beschikbaar is gesteld door het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, om verder te studeren of een debuutalbum op te nemen. Daarnaast treedt Joopop zaterdag 27 mei om 17:00 uur op tijdens Jazz in Duketown en het Make it Jazz Festival in Tilburg.

Compositieprijs
Vanavond werd ook de Mingus compositieprijs uitgereikt aan het talent dat de jury het meest imponeerde met zijn compositie. Deze prijs viel eveneens toe aan Joop de Graaf, voor de compositie Stretch Up, Stress Up, Ketchup, Relax. Aad van Nieuwkerk: “Joop gebruikte de verschillende andere instrumenten zodanig dat de compositie als geheel ook sterker werd.”

Joop wint, naast de titel nog €1000,- voor het maken van een nieuwe compositie. Deze prijs wordt mogelijk gemaakt met een bijdrage uit het Mingus-fonds, een CultuurFonds op naam van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor jazz en geïmproviseerde muziek.

De Conservatorium Talent Award biedt letterlijk en figuurlijk een podium aan afstuderende jazzmuzikanten. Deze prestigieuze prijs was dit jaar voor de twaalfde keer onderdeel van Jazz in Duketown en wordt ondersteund door het Cultuurfonds Noord-Brabant.

Springplank
De prijs is een springplank gebleken voor de carrière van eerdere winnaars. Zo liet Sebastiaan van Bavel horen waarom hij in een voorgaande editie deze award in ontvangst mocht nemen. Het Van Bavel-trio begeleidde de finalisten tijdens het avondprogramma. Verder trad Anna Serierse, dé jazz-zangeres van haar generatie, op met haar quartet.

Fotocredits: Robert Arts

Doe de Jazz muziektest

Met ruim 100 optredens is het soms lastig om te bepalen welke optredens je wilt bezoeken. Want welke artiest past bij jouw smaak? De Jazz Muziektest biedt uitkomst! Op basis van 5 vragen met muziekfragmenten kun je vaststellen welke muziekstroming bij jou past. Op basis van deze stroming kun je in