Zonnig Jazz in Duketown trekt ruim 125.000 bezoekers 

Traditiegetrouw veranderde Den Bosch tijdens het Pinksterweekend in Duketown. Tijdens de 49e editie van Jazz in Duketown werd de stad overgenomen door charismatische zangers, steengoede jazz trio’s en geweldige live-sensaties. De binnenstad werd overspoeld door explosieve drums, scheurende tenoren en jazzy hiphopsounds. 

Ruim 125.000 bezoekers bezochten dit jaar het driedaagse festival in het centrum van Den Bosch om te genieten van een fantastische line-up. De app, die Jazz in Duketown dit jaar introduceerde, werd volop gedownload en bleek een groot succes.

Meer dan ooit staat duurzaamheid hoog in het vaandel bij het festival. Daarom reden er dit jaar elektrische auto’s, bussen en hoogwerkers rond en werd er voor het eerst overal gebruik gemaakt van statiegeldbekers. Door deze aanpassing bleef de stad zichtbaar schoner dan voorgaande jaren. Daarnaast konden bezoekers hun lege bekers doneren aan Jazz in Duketown als vrijwillige bijdrage.

Stef Thijssen, voorzitter Jazz in Duketown: “Deze meer dan geslaagde editie en de hoge bezoekersaantallen zijn veelbelovend in de opmaat naar de volgende editie. De positieve reacties van bezoekers en artiesten, de vrolijke gezichten, de brede programmering en de onuitputtende energie van vrijwilligers beloven nu al veel goeds voor volgend jaar, de 50e editie van dit mooie festival!”

Op de Markt introduceerde twee kopstukken van de Nederlandse jazz hun gloednieuwe bands. Eric Vloeimans’ HotSpot en Yuri Honing Peace Orchestra pakten allebei op hun eigen manier het publiek op het plein volledig in. Ook het Ronald Snijders Quintet liet de mensen van hun stoelen opstaan.

Op de Parade bracht Dr Justice & the Smooth Operators aanstekelijke funk, zorgde Sven Hammond voor ronkende orgelsounds, opzwepende grooves en soulvolle zang, opende Nils Fischer & Timbazo de zondag met Latin jazz en bracht Jett Rebel een wervelend spektakel van funk, soul, rock en creatieve improvisaties.  

Op het Kerkplein klonk als vertrouwd muzikaal verantwoorde feestmuziek. Zo spatte op vrijdag de energie van het podium af bij Monits, Goudsmit en Directie en speelde WAAN op zaterdag hun energieke jazz, roots en funk.

Sinds vorig jaar is ook Theater aan de Parade in samenwerking met Podium Azijnfabriek (PA) op de plattegrond te vinden. Dit jaar stond daar o.a. het Jimmy Rosenberg Trio. Voor deze meester van de gypsy jazz stonden de rijen voor de deur tot aan de Parade. Als goedmakertje voor de mensen die niet bij het concert konden zijn jamde hij afloop ook nog even mee tijdens de Jazzy Afterparty van PA.

Uiteraard was er ook uitgebreid aandacht voor jong talent. Zo speelde Ella Zirina niet alleen met haar eigen trio maar betrad ze ook het podium met Yuri Honing en speelde Joop de Graaf, winnaar van de Conservatorium Talent Award 2023, met zijn eigen project Y.O.P.E. én het Brintex Collective.

Jazz in Duketown kan niet bestaan zonder de vele vrijwilligers en steun van sponsors. Stef Thijssen: “Het is bijzonder om te zien dat ruim 120 vrijwilligers zich inzetten om het festival gratis toegankelijk te houden.”

De festivalorganisatie bedankt ook hoofdsponsors D-Reizen Heineken, Horeca aan de Parade, Jumbo en Sublime en subsidienten Gemeente Den Bosch, Sena, Fonds Podiumkunsten en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De 50e editie van Jazz in Duketown vindt volgend jaar plaats tijdens het Pinksterweekend vanaf vrijdag 17 mei 2024.

 

Foto (c) Arno Lucas

Doe de Jazz muziektest

Met ruim 100 optredens is het soms lastig om te bepalen welke optredens je wilt bezoeken. Want welke artiest past bij jouw smaak? De Jazz Muziektest biedt uitkomst! Op basis van 5 vragen met muziekfragmenten kun je vaststellen welke muziekstroming bij jou past. Op basis van deze stroming kun je in