We hebben de veelzijdigheid van jazz kunnen laten zien!

Eén enkele keer lieten de weergoden zich fiks gelden. Even maar, want voordat de artiesten de podia betraden, was het meestal alweer droog. Fijn voor hen, fijn voor het publiek en fijn voor de organisatie. Zij kunnen alle drie terugkijken op een geslaagde 50e editie van Jazz in Duketown.

Dat de gevestigde namen een volle Parade zouden trekken, was te verwachten; met uitzicht op de kathedrale basiliek van St. Jan wisten zaterdagavond Trijntje Oosterhuis en zondagavond Candy Dulfer een massaal publiek te enthousiasmeren. Op vrijdag hadden de heren van Yellowjackets op het podium op de Markt al bewezen dat zij in de jazz nog steeds spelers van belang zijn.

Kort daarvoor stond het trio van de saxofonist Lucas Santana op datzelfde podium. Daar bewees de Braziliaan dat hij niet onderdoet voor de door de wol geverfde Bob Mintzer en een van de grote jonge talenten van deze tijd is. Dat programmeur Koen Graat een fijne neus voor nieuw talent heeft, bleek deze drie dagen: de Noor Mathias Eick maakte met zijn lyrische trompetspel op zaterdag grote indruk op de luisteraars, evenals saxofoniste Emma Rawicz op zondag. Vóór Rawicz’ kwartet speelde op de zonovergoten Markt Benjamin Herman met zijn kwartet en declameerde wijlen Jules Deelder, tot hilariteit van de toegestroomde luisteraars, zelf zijn gedicht Jazz was, jazz is, jazz blijft … Liefhebbers van meer experimentele jazz? Die kwamen ruim aan hun trekken in de Toonzaal, met Ernst Glerum en John Dikeman als absolute favorieten.

Met tevredenheid kijkt Graat dan ook terug op ‘zijn’ 12e editie Jazz in Duketown. “We hebben de veelzijdigheid van jazz kunnen laten zien. De jonge, avontuurlijke bands op het Kerkplein, de internationale leading musicians op de Markt, de publiekstrekkers op de Parade. En

Theater aan de Parade blijkt een waardevolle aanwinst. Met zijn uitgebalanceerde akoestiek is de grote zaal een genot voor de aandachtige luisteraar. Het grote, 18-koppige Peter Beets New Jazz Orchestra kwam daar met gast Sven Figee volledig tot zijn recht.

Ook de organisatie is meer dan content met haar jubileumeditie. Meer dan 100.000 bezoekers wisten de weg naar de Bossche binnenstad te vinden, niet alleen naar de grote podia, maar ook naar de verschillende kleinere die de horeca in de gezellige straatjes van de Brabantse hoofdstad had ingericht. Ondersteund door grote en kleine sponsoren en met behulp van zo’n 120 vrijwilligers, voor transport, voor artiestenbegeleiding, voor communicatie en opbouw, is Jazz in Duketown dit pinksterweekend een festijn geworden waar muzikanten, publiek én organisatie met plezier op terug zullen kijken.

Ja zeker, muzikanten ook… Na afloop van zijn concert met Ntjam Rosie bedankte Werner Most, tenorsaxofonist van Licks & Brains, de organisatie voor het mooie podium, de grote schermen, de prettige sfeer en het goede eten. Brabantse gastvrijheid op de Parade…

Foto (c) Erik van den Akker

Doe de Jazz muziektest

Met ruim 100 optredens is het soms lastig om te bepalen welke optredens je wilt bezoeken. Want welke artiest past bij jouw smaak? De Jazz Muziektest biedt uitkomst! Op basis van 5 vragen met muziekfragmenten kun je vaststellen welke muziekstroming bij jou past. Op basis van deze stroming kun je in