Mark Schimmel

Prins Claus conservatorium - Hanze, Groningen -
Gitaar

Mark Schimmel combineert het beste van twee werelden. Hij studeerde er jazz en klassiek gitaar in Nederland en Amerika. De afgelopen tien jaar is Mark druk bezig geweest met het combineren van deze twee genres.

Met een zekere melancholie en een bepaalde ‘verstilling’ in zijn spel, creëert Mark een intieme sfeer. Deze intimiteit wordt in stand gehouden door de kleinere ensembles waar Mark mee speelt. Jazzgitaar als solo-instrument, gecombineerd met een vocalist of met een blaasinstrument, dit zijn de bezettingen die te horen zijn als Mark het podium betreedt. Met een enorme fascinatie voor kunst uit de avant-garde beweging, wordt al snel duidelijk dat nieuwsgierigheid de belangrijkste brandstof is in zijn muziek. Deze mindset resulteert in een zeer veelzijdig en verrassend geluid.

Iets dat ook opvalt is zijn onconventionele techniek: Het is een symbiose tussen de klassieke techniek en de techniek van de elektrische gitaar, waar gebruik wordt gemaakt van een plectrum. Mark speelt met zijn vingers, maar combineert dit met een duimplectrum. Deze veelzijdige techniek behoudt het beste van twee werelden, het is daarmee mogelijk te spelen met een pianistische benadering, om twee of meer stemmen tegelijk te spelen en vrijheid te creëren op het instrument. Iets anders dat niet onopgemerkt zal blijven, is de gitaar die zeven snaren heeft in plaats van zes. Het lagere register dat hierdoor aan het instrument wordt toegevoegd verandert het bereik van het instrument drastisch. Het geeft de gitaar een warm en groots geluid.

Mark werkt met veel projectmatige concepten, waaronder veel gelegenheidsbezettingen. Maar in de loop der jaren heeft Mark ook bijgedragen aan enkele vaste ensembles: Deze ensembles zijn ‘Akoya’ en ‘Cousin Hatfield’. Akoya staat bekend om hun eigen arrangementen van klassiek repertoire, Cousin Hatfield staat bekend om hun alternatieve eigen composities gespeeld met Bluegrass-instrumenten.

Naast het studeren van zowel klassiek als jazzgitaar in Nederland, had Mark ook het geluk om een half jaar in New-York te wonen, en te spelen met een paar van zijn helden. Hier studeerde hij o.a. met Ben Monder, Peter Bernstein, Joe Morris, Freddie Bryant, e.v.a.