Grote namen naar Jazz in Duketown 2019

Vier dagen gevarieerde jazz van hoog niveau tijdens grootste gratis jazzfestival van Nederland

Jazz in Duketown, dat plaatsvindt van 7 t/m 10 juni, heeft de eerste namen bekendgemaakt. Het grootste gratis jazzfestival van Nederland haalt voor de 46ste editie Marcus Miller en Richard Bona naar Den Bosch, twee basgitaristen van internationale allure die bekend staan om hun originele mix van jazz, funk en pop. Andere opvallende namen die met Pinksteren in de Bossche binnenstad gaan optreden zijn Marius Neset Quintet (NO), Roller Trio (UK), Shake Stew (OOS), Tom Ibarra Group (FR) en Hilario Dúran Quartet (CUB). Uit eigen land treden onder meer Jungle by Night, Eric Vloeimans Gatecrash, Minyeshu en Ruben Hein & Nederlands Jeugd Jazz Orkest op.

Verlanglijstje
Marcus Miller (US) stond al jaren op het verlanglijstje van de programmeurs van Jazz in Duketown en eindelijk is het gelukt: Marcus Miller komt naar Jazz in Duketown. Als basgitarist werd Miller in de jaren tachtig bekend door zijn stempel te drukken op de comeback van Miles Davis, waarbij hij onder meer de hit ‘Tutu’ schreef. Sinds die tijd bouwde de bassist een duizelingwekkend CV op waar samenwerkingen op staan die variëren van Herbie Hancock, Eric Clapton en Donald Fagen tot Aretha Franklin, Chaka Khan en David Sanborn. Miller zal onder meer werk spelen van zijn gloednieuwe album ‘Laid Black’ dat deze zomer verschijnt. Jazz in Duketown biedt de unieke gelegenheid om deze grote artiest gratis te zien optreden.

Grammy-winnaar
Ook zeer trots is de organisatie met de komst van Richard Bona. Hij wordt gerekend tot de beste basgitaristen ter wereld. Geboren in Kameroen, mengt Bona zijn Afrikaanse roots met jazz, pop en tal van andere invloeden. De bassist maakte deel uit van de Pat Metheny Group en werkte samen met grootheden als Bobby McFerrin, Joe Zawinul, John Legend en Branford Marsalis. De Grammy Award-winnende bassist (en zanger) treedt tijdens Jazz in Duketown op met zijn veelzijdige Richard Bona Group.

Jungle by Night
Een publiekstrekker van eigen bodem is Jungle by Night. In minder dan tien jaar is Jungle by Night uitgegroeid tot een internationale top band en monden muzikale inspiratiebronnen als krautrock, dance, jazz en Afro-beat uit in overdonderende concerten. Eind vorig jaar verscheen het nieuwe album ‘Livingstone’ waarover de Volkskrant lyrisch schreef: ‘de instrumentale composities zijn weer zo uitnodigend en de vreugde spat er weer in zulke dikke klodders van af dat de groep bovenal zichzelf blijft: een uniek uithangbord van de Nederlandse muziek’.

Eigenzinnig
De Oostenrijkse band Shake Stew is één grote bonk eigenzinnigheid. Met twee drummers, twee bassisten en drie blazers is de bezetting bijzonder. Muzikaal combineert de groep rauwe energie met dansbare ritmes om vervolgens net zo makkelijk over te schakelen naar lyrische melodieën. Niet voor niets was een gastrol weggelegd voor de veelzijdige saxofonist Shabaka Hutchings (Sons of Kemet) op het zeer goed ontvangen debuutalbum ‘Rise and Rise Again’.

Marius Neset Quintet
De Noorse saxofonist Marius Neset is gezegend met een grandioze virtuositeit die hij combineert met een speelsheid en ritmische aanstekelijkheid waardoor hij zijn publiek volledig uit zijn dak kan laten gaan. In zijn kwintet spelen onder meer twee muzikanten die vorig jaar tijdens Jazz in Duketown nog indruk maakten met de groep Phronesis.

Jazzmusici van de toekomst
Jaarlijks weet het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) een topper aan zich te binden als artistiek leider. Eerder werkten Benjamin Herman, Anton Goudsmit en Martin Fondse al met het collectief dat wordt bevolkt door veelbelovende talenten uit ons land en nu is het Ruben Hein die met het NJJO het podium op stapt. Daarvoor stelde de zanger / pianist een speciaal programma samen waarin hijzelf een rol vertolkt als bandleider en solist, bijgestaan door de jazzmusici van de toekomst.

Eric Vloeimans Gatecrash
Trompettist Eric Vloeimans speelde eerder tijdens Jazz in Duketown voor een volle Parade en behoort tot de meest veelzijdige jazzmuzikanten van Nederland. Zijn muziek varieert van fluisterzachte kamermuziek tot stevige fusion. Tot die laatste categorie behoort zijn band Gatecrash, met onder meer toetsenist Jeroen van Vliet, waarmee hij jazz, pop, funk en rock combineert.

Cubaans spektakel
De virtuoze Cubaanse pianist Hilario Dúran werkte samen met grootheden als Dizzy Gillespie, Michel Legrand en Arturo Sandoval. Hij was de opvolger van Chucho Valdés in het bekende Orquesta Cubana de Música Moderna en wordt door zijn landgenoot gezien als één van de belangrijkste Cubaanse pianisten van de 20ste eeuw. Op Jazz in Duketown speelt Dúran veelal werk van zijn laatste album ‘Contumbao’. Onder meer de spectaculaire Cubaanse drummer Ahmed Mitchel maakt deel uit van zijn kwartet.

Meer namen en bijzonderheden in het programma worden later bekendgemaakt. Meer informatie over de artiesten staat op deze website.

Doe de Jazz muziektest

Met ruim 100 optredens is het soms lastig om te bepalen welke optredens je wilt bezoeken. Want welke artiest past bij jouw smaak? De Jazz Muziektest biedt uitkomst! Op basis van 5 vragen met muziekfragmenten kun je vaststellen welke muziekstroming bij jou past. Op basis van deze stroming kun je in