Feest van diversiteit tijdens Jazz in Duketown 2020

Brede en vernieuwende programmering biedt jazz voor alle leeftijden

Jazz in Duketown, dat plaatsvindt van 29 mei tot en met 1 juni 2020, heeft de eerste namen bekend gemaakt. De 47eeditie van het festival laat de brede en vernieuwende programmering zien waar Jazz in Duketown om bekendstaat. Naast de slotact van Hip Hop muzikant Typhoon kunnen bezoekers onder andere genieten van de gipsyjazzklanken van Cyrille Aimée (FR), dansbare grooves van Cykada (UK), opzwepende jazzrockfunk van Ghost-Note (US), keiharde swing van John Engels en luisterjazz van Amina Figarova Sextet (AZ/US). Hiermee biedt het festival jazz en aanverwante stromingen voor alle leeftijden.

Slotact
Hip Hop muzikant Typhoon werkte de afgelopen jaren aan de opvolger van zijn succesalbum Lobi da Basi. Als slotact van Jazz in Duketown, die mede mogelijk wordt gemaakt door de PEP, zal hij ongetwijfeld de Parade vullen met zijn energie. Typhoon stond in 2015 ook al op het festival. Toen zorgde hij met zijn kolkende mix van hiphop, jazz, funk en world voor een sensatie op een overvolle Parade.

Hip-hop en urban invloeden
De opkomst van urban, rap en hip-hop in de jazzwereld is door Jazz in Duketown vertaald in de programmering, zodat ook jongeren zich thuis voelen op het festival. Zoals bij Ghost-Note, een funk-, hiphop- en jazzgroep uit Dallas, Texas. De band is geformeerd rond drummer Robert ‘Sput’ Searight en percussionist Nate Werth, twee leden van het populaire cross-over collectief Snarky Puppy. De Antwerpse formatie blackwave. combineert pakkende grooves en vloeiende raps, die live worden ondersteund door een zeskoppige-jazzband. Verder treedt ook rapper PAX the humanoid – bekend als de voormalige frontman van Kyteman Orchestra – op met zijn band met onder meer toetsenist Niels Broos. De zeskoppige Britse band Cykada zorgt voor een mix van rauwe grooves, elektronica en wereldmuziek.

Gipsy & straight-ahead jazz
De in New Orleans woonachtige Française Cyrille Aimée wordt in de Verenigde Staten gezien als een ster in de vocale jazz. The New York Times omschreef haar stem als ‘lief en meisjesachtig, maar wel gecontroleerd met de precisie van een scherpschutter’. Wall Street Journal noemde de zangeres ‘one the most promising jazz singers of her generation.’ Tijdens Jazz in Duketown zal ze de Markt betoveren met haar gipsyjazzklanken.

Liefhebbers van straight ahead jazz kunnen daarnaast genieten van drummer John Engels, die samen met onder andere saxofonist Benjamin Herman naar Den Bosch komt om een muzikaal verjaardagsfeestje te vieren. Verder treedt tenorsaxofonist en Boy Edgar Prijswinnaar Jasper Blom op met de Duitse pianist Pablo Held.

Nieuwe locatie
Jazz in Duketown introduceert in deze 47e editie een nieuwe festivallocatie: Theater aan de Parade. In het theater kunnen jazzliefhebbers onder andere genieten van een combinatie van jazz, klassieke muziek en wereldmuziek bij de van oorsprong Azerbeidzjaanse pianiste Amina Figarova. Figarova komt naar Jazz in Duketown met onder meer de fenomenale Rudy Royston, een van de meest gevraagde Amerikaanse jazzdrummers van het moment.

Ook pianist Jef Neve speelt in het theater. Hij balanceert op subtiele wijze tussen een breed scala aan invloeden zoals klassiek, jazz, pop en minimal music. Neve heeft al jaren succes met zijn eigen projecten en werkte samen met bijzondere gasten als Jamie Cullum, Typhoon, Branford Marsalis en José James.

Jonge innovatieve kruisbestuivingen
Jazz in Duketown laat ook dit jaar weer zien dat er ruimte is voor jonge opkomende muzikanten. De Cubaanse trompettist Yelfris Valdes speelde onder andere met grote namen als Buena Vista Social Club, Madonna en Michael Kiwanuka. Door zijn combinatie van de nieuwste elektronische technieken met Cubaanse muziek veroverde hij een plaats als een van de meest gevraagde trompettisten van de hippe UK Jazz scene.

In de Willem Twee Toonzaal speelt componist en bandleader Tijn Wybenga met zijn eigen 14-koppige orkest AM.OK (Amsterdams Modern Orkest). De muziek, op het snijvlak van modern klassiek, jazz en elektronica is een muzikale smeltkroes die met zevenmijlslaarzen dwars door allerlei genrehokjes heen rent.

Meer namen en bijzonderheden in het programma worden later bekendgemaakt.

Doe de Jazz muziektest

Met ruim 100 optredens is het soms lastig om te bepalen welke optredens je wilt bezoeken. Want welke artiest past bij jouw smaak? De Jazz Muziektest biedt uitkomst! Op basis van 5 vragen met muziekfragmenten kun je vaststellen welke muziekstroming bij jou past. Op basis van deze stroming kun je in