Eerste namen Jazz in Duketown 2022 bekend

De allereerste acts van Jazz in Duketown, dat plaatsvindt van 3 t/m 6 juni 2022, zijn bekend! Na twee aangepaste edities is het festival dit jaar gelukkig weer te vinden in de binnenstad van Den Bosch en kan er weer live publiek aanwezig zijn. Bezoekers kunnen bij de verschillende podia genieten van artiesten als Theon Cross (UK), Ghost-Note (US), Gallowstreet & Pynarello, blackwave. (BE), Cyrille Aimée (FR) en Yaron Herman Trio (ISR). Van swingende brassbands tot gipsy jazz-zangeressen en van dansbare grooves en feelgood-vibes tot jazzy hiphopsounds; alles komt voorbij.

 Artist in Residence

Trompettist Teus Nobel is dit jaar Artist in Residence van Jazz in Duketown. Teus is al jaren een gevestigde naam in de jazzscene, zowel in binnen- als buitenland.Tijdens de openingsdag speelt hij met zijn akoestische kwartet Liberty Group, waarin Lyrische composities en groovende ritmes samen gaan met vlammende solo’s Ook zal hij dit jaar met het Paradox Jazz Orchestra en S!R op het podium te vinden zijn.

Jazz-funk en Urban-hiphop

Veel hedendaagse jazzartiesten laten zich inspireren door invloeden uit hiphop en urban. Deze ontwikkeling is ook terug te vinden in het festivalprogramma van dit jaar, waardoor ook een jonger publiek zich zeker thuis voelt op het festival. Liefhebbers van funk, urban en hiphop kunnen hun geluk niet op tijdens deze editie van Jazz in Duketown.

Neem bijvoorbeeld Ghost-Note, de 7-koppige band uit Dallas, Texas die werd opgericht door Snarky Puppy-leden Robert Sput Searight en Nate Werth en jazz, afrobeat, hiphop, psychedelica en wereldmuziek samenbrengt.

Maar denk ook aan de blazers van Gallowstreet en strijkers van Pynarello. In 2019 lieten zij het Amsterdamse Concertgebouw op hun grondvesten schudden. Na deze meer dan geslaagde samenwerking kon een vervolg niet uitblijven en zetten ze dit jaar de Parade op zijn kop. Verwacht een wervelwind van neo-brass en strijkers, waarbij stilzitten geen optie is.

Hetzelfde geldt voor blackwave., het duo dat met hun pakkende grooves en vloeiende raps in korte tijd uitgroeide tot een van de meest besproken hiphopacts van België.

De voorliefde voor hiphop is ook te horen bij Dragonfruit. Deze Rotterdamse band trekt al een tijdje de aandacht met hun pakkende muzikale mix waarin invloeden uiteenlopend van Flying Lotus en J Dilla tot Mahalia en Sabrina Claudio op subtiele wijze samenkomen.

Om het lijstje compleet te maken is Theon Cross op de Markt te vinden. De Britse tubaïst speelt festivals en zalen over de hele wereld plat met de populaire band Sons of Kemet. Cross geldt als een van de spraakmakende figuren uit de bloeiende hedendaagse Britse jazzscene, die al is omgedoopt tot ‘the British jazz invasion’.

Straigh-ahead jazz en modern creative

Ook dit jaar wordt het publiek ondergedompeld in zowel straight ahead als moderne jazz. Tenorsaxofonist Jasper Blom won net voor de corona-crisis de Buma Boy Edgar Prijs, maar zag zijn hele tournee rondom zijn award in het water vallen. Gelukkig komt deze Nederlandse topsaxofonist alsnog naar het festival. Samen met zijn vaste kwartet en special guest Pablo Held laat hij hier horen waarom hij de meer dan terechte winnaar van de prijs is.

De Deense gitaarvirtuoos Teis Semey combineert rauwe dynamiek en avontuurlijke jazz met energieke indie rock, een punk attitude en meditatieve klassieke muziek. De liefde en passie voor improvisatie waarmee Teis Semey Trio al deze componenten verweeft, kenmerkt deze band met drie muzikale avonturiers aan boord.

Uiteraard kan tijdens dit festival ook een vleugje wereldmuziek niet ontbreken. De Franse, in de Verenigde-Staten wonende Cyrille Aimée groeit op dit moment uit tot een ster in de vocale jazz. The New York Times noemde haar stem “lief en meisjesachtig, maar wel gecontroleerd met de precisie van een scherpschutter”. Wall Street Journal noemde de zangeres “one the most promising jazz singers of her generation.”

Jong talent

In 2021 won de Brabantse trompettist Bram van de Glind glansrijk de Conservatorium Talent Award, een competitie van Jazz in Duketown waarin de meest talentvolle afstudeerstudenten van de Nederlandse conservatoria het tegen elkaar opnemen. Van de Glind werd door de jury geroemd om de originaliteit van zijn compositie en de interactie met zijn medemuzikanten en het publiek. Op Jazz in Duketown speelt hij met zijn gloednieuwe kwartet met onder meer meesterpianist Bert van den Brink.

Nieuwe locatie

Dit jaar wordt aan de bekende podia en nieuwe toegevoegd, namelijk Theater aan de Parade in de Azijnfabriek. Op het podium staat het Yaron Herman Trio. Pianist Yaron Herman geldt al jaren als een van de kopstukken uit de bloeiende Israëlische jazzscene. De pianostijl van Yaron Herman is vaak lyrisch en de ultieme combinatie van Europese kamermuziek en Amerikaanse jazz met subtiele hints uit de popmuziek en naar zijn Israëlische roots.

Ook het Belgische N∆BOU doet deze nieuwe locatie aan. Op haar trombone zoekt Nabou Claerhout naar een geheel eigen geluid. Met behulp van verschillende effecten schept ze een dromerig muzikaal kader met een sterke atmosferische en melancholische weerklank, waarin het samenspel van haar kwartet perfect gedijt.

Meer namen worden later bekendgemaakt. Extra informatie over de artiesten en het festival is te vinden op www.jazzinduketown.nl.

Doe de Jazz muziektest

Met ruim 100 optredens is het soms lastig om te bepalen welke optredens je wilt bezoeken. Want welke artiest past bij jouw smaak? De Jazz Muziektest biedt uitkomst! Op basis van 5 vragen met muziekfragmenten kun je vaststellen welke muziekstroming bij jou past. Op basis van deze stroming kun je in