Jadi Peperzak wint Conservatorium Talent Award 2024

Jadi Peperzak van Codarts Rotterdam won vanavond de Conservatorium Talent Award 2024. De gitarist liet in Podium Azijnfabriek in ‘s-Hertogenbosch zeven andere finalisten achter zich. Ook werden er twee andere prijzen uitgereikt. De Mingus-prijs voor beste compositie was voor Dimitris Karkoulias van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Chris Muller won de Ruud Bos Challenge, een nieuwe prijs voor het beste arrangement.

De finalisten werden beoordeeld op instrumentbeheersing, samenspel, compositiebehandeling, onderscheidingskracht en presentatie. De jury, bestaande uit Aad van Nieuwkerk, Esther van Hees, Mischa Andriessen, Martyna van Nieuwland, Damiano Pascarelli, Pieter Hunfeld en Jan Menu, roemde Jadi Peperzak vanwege de enorme hoeveelheid muzikale, fysieke en aanstekelijke energie die hij op het podium liet zien.

Juryvoorzitter Aad van Nieuwkerk: “Jadi Peperzak is in vele opzichten nu al een volgroeide muzikant. Hij weet optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die de gitaar biedt.”

Naast de Conservatorium Talent Award won Peperzak ook € 5.000, een bedrag dat beschikbaar is gesteld door het Cultuurfonds Noord-Brabant, bijvoorbeeld te besteden aan een verdere studie of het opnemen van een debuutalbum. Daarnaast treedt Jadi Peperzak op zaterdag 18 mei op tijdens Jazz in Duketown.

Ruud Bos Challenge

Chris Muller won met het arrangement voor ‘Specter Shiitake’ van finalist Abel Ton de Ruud Bos Challenge. Deze nieuwe prijs is opgedragen aan de in 2023 overleden bekende componist, pianist en arrangeur Ruud Bos. Acht talentvolle arrangeurs hadden voor de Challenge elk een compositie van een CTA-finalist gearrangeerd voor een big band opstelling. Tijdens de finale-avond werden deze bewerkte composities uitgevoerd door de finalisten en het Paradox Jazz Orchestra onder leiding van Jasper Staps, die ook de coaching van de arrangeurs voor zijn rekening nam.

De jury: “Het arrangement zorgde ervoor dat de aandacht van de luisteraar van het begin tot het einde werd vastgehouden. De nieuwe bewerking voegde extra dimensie toe aan het origineel.“

Chris Muller gaat als prijs voor zowel het Paradox Jazz Orchestra als het Metropole Orkest twee (betaalde) werken arrangeren voor het seizoen 2024/2025.

Compositieprijs

Vanavond werd ook de Mingus-prijs uitgereikt aan het talent dat de jury het meest imponeerde met zijn compositie. Deze prijs was voor Dimitris Karkoulias voor het nummer ‘A Little Something’.

De jury: “Het nummer had een harmonische, knap opgebouwde structuur, waarbij Karkoulias met zijn dynamische contrasten uit zijn comfortzone durfde te stappen.”

Karkoulias won naast de titel nog € 1.000. Deze prijs wordt mogelijk gemaakt met een bijdrage uit het Mingus-fonds, een CultuurFonds op Naam voor jazz en geïmproviseerde muziek.

Foto (c) Wim Roelsma

Doe de Jazz muziektest

Met ruim 100 optredens is het soms lastig om te bepalen welke optredens je wilt bezoeken. Want welke artiest past bij jouw smaak? De Jazz Muziektest biedt uitkomst! Op basis van 5 vragen met muziekfragmenten kun je vaststellen welke muziekstroming bij jou past. Op basis van deze stroming kun je in