professional diamond art kits site.

Conservatorium Talent Awards

Conservatorium Talent Award

Op 30 oktober 2021 vindt de 10e editie plaats van de Conservatorium Talent Award georganiseerd door Jazz in Duketown. Een prijs van € 5.000,00 wordt uitgereikt aan de meest getalenteerde kandidaat met daarnaast een prijs van € 1.000,00 voor kandidaat met de beste compositie. Dit jaar hebben we mede door de Coronaperikelen voor een andere vorm gekozen. De (door Nederlandse conservatoria gekozen) kandidaten komen dit jaar niet met hun eindexamen-bezetting naar ‘s-Hertogenbosch maar gaan 1 eigen compositie ten gehore brengen met het Jazzorchestra of the Concertgebouw. Tijdens het juryberaad speelt het Jazz Orchestra of the Concertgebouw nog enkele nummers.

De locatie is in het vernieuwde Podium Azijnfabriek in Den Bosch en het concert begint rond 20.00. Er zijn 100 kaarten te beschikbaar voor dit concert. Tevens wordt er een geluidsregistratie gemaakt ten behoeve van een CD.

Bij een jubileumeditie behoort een cadeau en vandaar dat Rob Horsting (componist/arrangeur) de compositie van de kandidaten gaat arrangeren voor het Jazzorchestra. Een 5-koppige vakjury gaat de deelnemers beoordelen. De jury bestaat uit Aad van Nieuwkerk, Mischa Andriessen, Kika Sprangers, Guy van Hulst en Tom Trapp.

Het openingsnummer wordt verzorgd door drie eerdere CTA winnaars: Mo van der Does, Maarten Hogenhuis en Jasper van Damme, alle drie spelen zij altsaxofoon. Hierbij worden ze begeleid door het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Locatie

Podium Azijn Fabriek

Triniteitstraat 19

Den Bosch

Wil je dit niet missen, koop nu je kaartje.

De Conservatorium Talent Awards 2021 wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over CTA

Altijd al in één dag al het Nederlandse Jazz-talent van het jaar willen zien? Dat kan! Tijdens de Conservatorium Talent Award kun je luisteren naar afgevaardigden van negen Nederlandse Jazz-opleidingen (conservatoria). Het concours geeft een doorkijk voor het publiek van wat er leeft op de conservatoria. Denk aan de actuele stijlen, spelniveau’s en creativiteit van de meest recente lichting Jazz studenten.

Miniconcerten
De deelnemers zijn als toptalent door hun vakopleiding aangemeld en studeren tussen mei en juli af als ‘Bachelor in Music’ of ‘Master in Music’. In miniconcerten van een half uur spelen de kandidaten tijdens het concours een selectie uit hun eindexamenproject voor een vijfkoppige jury.

Beoordeeld door professionele jury
Een jury met als vaste voorzitter Aad van Nieuwkerk (NPO Radio 2 Soul en Jazz) en naast hem wisselende vooraanstaande experts uit de jazzwereld (muzikanten, recensenten, componisten en programmeurs). Zij beoordelen de studenten op een tal van criteria, oa. instrumentbeheersing, samenspel, compositiebehandeling (interpretatie van repertoire en arrangement en/of eigen compositie), originaliteit (waarbij de jury let op de bezetting, improvisatie, spel-interpretatie, repertoirekeuze en presentatie), performance en professionaliteit.

The winner is..
De kandidaten dingen naar een geldprijs van € 5.000,00. Deze prijs wordt uitgereikt aan de meest unieke kandidaat ter ondersteuning van zijn/haar carrière, zoals een cd-opname en/of studiereis. Bovendien krijgt de winnaar ‘carte blanche’ om een programma te verzorgen op een van de podia tijdens Jazz in Duketown.

In een speciaal avondprogramma wordt het Conservatorium Talent bekend gemaakt aan het publiek.

 

De finalisten

Tijn Heijblom (Zang)

Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg

Dit is Tijn, 23 jaar, en studeert dit jaar af aan het Conservatorium van Tilburg als vocalist. Hij schrijft
graag eigen muziek en speelt daarnaast ook synthesizer.

“Wat ik zo bijzonder vind aan het zingen is dat ik mijn eigen instrument ben en mijn boodschap
heel direct over kan brengen. Dat maakt het kwetsbaar en persoonlijk; iets wat ikzelf heel
belangrijk vind in muziek. Ook is het belangrijk voor me dat in elk stuk wat ik schrijf een verhaal wordt verteld, zowel muzikaal als verbaal.

Gebeurtenissen en emoties uit zijn eigen leven spelen hierin een grote rol.
Naast dat Tijn het heerlijk vindt om samen muziek te maken met de fantastische muzikanten om hem heen geeft hij sinds een tijdje ook workshops aan o.a. basisschoolkinderen. Tijn vertelt: “Ik geniet hier enorm van en dit is een kant van mij als muzikant die ik niet eerder kende.”

Hij hoopt in de toekomst me nog veel verder te kunnen ontwikkelen tot een veelzijdig musicus, zich
bezig te houden met het inspireren en verbinden van de jonge jeugd en hen te laten zien hoe
speciaal muziek, en in het bijzonder de stem, is.

Oscar Reyers (Gitaar)

ArtEZ Hogeschool Arnhem

Momenteel studeert Oscar gitaar aan het conservatorium van Arnhem. Daarbuiten speelt hij met zijn nieuwe band genaamd Punch! eigen composities en bekende jazz/fusion stukken. Oscar speelt daarnaast in een alternatieve pop band van Jozefien Klop genaamd Jo Sea en wordt veel gevraagd voor invalklussen voor de reggaeband Mr. Weazley.

Oscar heeft meegespeeld met Jamzz Collective waarmee hij met Martin Fondse, Vera Westera en Efe Erdem heeft kunnen spelen. Met een amateur bigband heeft hij nog samengespeeld met onder andere Sean Freeman, Arno Krijger, Mete Erker en Rob Sijben.

Oscart vertelt: “Mijn grootste voorbeelden in muziek zijn Mike Stern en Pat Metheny die mij op elk vlak hebben geraakt met hun eigen sound, uitbundige en vocabulaire solo’s en harmonisch en ritmisch spel. Robben Ford, Scott Henderson en John Scofield zijn daarnaast gitaristen die mij inspireren, maar dat is maar een klein deel van mijn favoriete gitaristen. Ik ben op muzikaal vlak het meest trots dat ik samen met mijn huidige groep Punch! mijn eigen composities mag spelen op een evenement als dit waar een groep mensen aandachtig zullen luisteren. Mijn doel is om over vijf jaar een bekende naam te hebben onder de muzikanten en dat ik op grote podia mijn eigen muziek mag spelen.

 

Paul van de Calseijde (Saxofoon)

Codarts Rotterdam

Paul is 28 jaar en studeert saxofoon aan Codarts, het conservatorium van Rotterdam. Hij speelt al sinds zijn 9e saxofoon, maar heeft pas heel laat echt besloten er zijn werk van te maken. Hij is met veel omwegen op het conservatorium terecht gekomen, na reizen door Ghana en China en een universitaire bachelor Internationale Ontwikkelingsstudies. Afgelopen 2 jaar speelde hij in het NJJO onder leiding van Anton Goudsmit en in 2018 werd hij als jong jazztalent gepresenteerd bij DWDD. Daarnaast kun hem kennen van APQ, Antares Flare, Trico, Valvetronic Brassband, Filet au Fonque en andere projecten of inval klussen.

Paul speelt zowel jazz, wereld als popmuziek, maar als hij een voorbeeld moet noemen blijft hij toch bij de jazz saxofonisten. Drie jaar geleden had hij Cannonball Adderley genoemd, maar nu luistert hij vooral naar tenoristen, zoals Henderson en Coltrane, maar ook Óskar Guðjónsson (ADHD), David Sanchez of Melissa Aldana. Daarnaast heeft hij les van Benjamin Herman, Ben van den Dungen en Tineke Postma, die voor hem qua spel en ondernemen alle drie enorm inspirerend zijn.

Het meest trots is hij momenteel op een nog niet verschenen EP die hij heeft opgenomen met Anna Tsombanis, een Duitse saxofoniste die hij heeft leren kennen tijdens een project met het NJJO, NYJO en BuJazzO. Paul vertelt: “Met haar heb ik in oktober 2019 een klein tourtje gedaan en dat beviel zo goed dat we spontaan een opname sessie plande om twee of drie nummers op te nemen. Dat werden er vijf en die EP wordt binnenkort uitgebracht.”

Over vijf jaar hoopt hij vooral echt trots terug te kunnen kijken naar de muziek die hij tot dan toe heb geschreven en uitgebracht met verschillende bands, omdat hij daar nu het meeste mee bezig is en schrijft voor bijna elke band waarin ik speel. Daarnaast zou hij graag meer in het buitenland optreden: “Ik reis ontzettend graag en de combinatie met muziek maken is mijn jongensdroom.”

Marit van der Lei (Zang)

Koninklijk Conservatorium - Royal Conservatoire

Dit is Marit van der Lei, 25 jaar oud, zangeres en geboren in het verre oosten van het land (Eibergen). In 2016 is ze afgestudeerd voor haar bachelor aan het conservatorium in Utrecht met een 9 en een onderscheiding, en momenteel volgt ze een masteropleiding aan het koninklijk conservatorium van Den Haag.

Hier doet ze onderzoek naar de integratie van een stem in blazerssecties. Geworteld in de jazz heeft Marit in het verleden in verschillende projecten haar instrumentale rol als zangeres verder kunnen onderzoeken. Zo stond ze met de Amerikaanse reggae band ‘Taj Weekes& Adowa’ op het Montreux Jazz Festival, zong ze in de strijkers sectie van de band ‘Startas Orkester’ (Keep an Eye Award 2014) en zat ze in het experimentele ‘Matthew Herbert Brexet bigband Choir’ o.l.v. Maartje Meijer, waarmee ze o.a. speelden op het North Sea Jazz Festival en het Middelheim Jazz Festival.

Momenteel is Marti, naast in haar eigen band het ‘Marit van der Lei Nextet’, te horen in het Kika Sprangers Large ensemble, en heeft ze een vrije- improvisatie trio genaamd ‘Free The Voices’ met mede vocalisten Sanne Rambags en Anna Serierse. Met laatstgenoemden zingt ze momenteel ook in de theatervoorstelling ‘De Ontspoking’, een samenwerking tussen dansgezelschap ‘de Stilte’ en Martin Fondse.

Marit is opgegroeid in de achterhoek, en woont met haar familie al generaties in Drenthe. “Ik ben dus praktisch in een modderpoel geboren. De sereniteit die de natuur brengt, geeft me zo veel inspiratie dat ik na mijn bachelor weer in een dorp ben gaan wonen (Baarn). Ik hou van Baarn, en ik hou van het dorpse bestaan. Al moet ik ook bekennen dat ik er toch een behoorlijk duistere affaire op blijf nahouden met de stad. Naast de natuur, wordt ik het meest geïnspireerd door de muziek van Kenny Wheeler. Compositorisch gezien, en als improvisator, is hij mijn grootste voorbeeld.”

Gijs Idema (Gitaar)

Conservatorium van Amsterdam

Dani Brands (Piano)

ArtEZ Hogeschool Zwolle

Pim Ravensbergen (Drums)

Prins Claus Conservatorium Groningen

Manon Nijenhuis (Zang)

HKU Utrechts Conservatorium

Dit is Manon Nijenhuis, 22 jaar en studeert Jazz&Pop Zang aan het HKU Utrechts Conservatorium. Momenteel leidt Manon haar eigen kwintet en zingt daarnaast in projecten van anderen, zoals backing vocals bij Jessica de Boer en Catch the Sparrow.

Daarnaast zong ze onder andere in indie-folk band FLØD, het koor van de Matthew Herbert’s Brexit Bigband tijdens North Sea Jazz en Middelheim Jazz en in verschillende (jazz-)ensembles in binnen- en buitenland.

Esperanza Spalding is één van haar grote voorbeelden. De vrijheid die ze neemt als zangeres, instrumentalist én componist inspireren haar enorm.

Op dit moment is ze het meest trots op: “mijn eigen stukken die ik met mijn kwintet speel en die ik binnenkort ga uitbrengen.”  Ze vertelt verder: “5 jaar hoop ik met mijn band door Europa en daarbuiten te zijn getourd en te componeren voor een grotere bezetting die de connectie met een andere discipline zoals dans of beeld opzoekt.”

Finale Conservatorium Talent Award

De Conservatorium Talent Award vindt plaats in de Clubzaal van de Verkadefabriek en is gratis toegankelijk.

De Conservatorium Talent Award 2020 staat gepland op zaterdag 9 mei. Hierdoor hoeft u niet meer te kiezen tussen talenten en andere muzikanten.

Jury
Elke student zal worden beoordeeld door een professionele vakjury bestaande uit, Aad van Nieuwkerk, Rob Horsting (componist / arrangeur), Frank Bolder (programmeur NSJF), Mischa Andriessen en Kim Hoorweg. De muzikanten worden tijdens hun half uur durend optreden beoordeeld op speltechniek, improvisatie, overtuigingskracht, creativiteit en presentatie.

Wall of Fame: winnaars CTA

Mo van der Does Winnaar 2019 - Saxofoon
Prashant Samlal Winnaar 2018 - Gitaar
Sanne Rambags Winnaar 2017 - Zang
Lizzy Ossevoort Winnaar 2016 - Zang
Sebastiaan v. Bavel Winnaar 2015 - Piano
Maarten Hogenhuis Winnaar 2014 -Saxofoon
Esther van Hees Winnaar 2013 - Zang
Jasper van Damme Winnaar 2012 - Saxofoon

Doe de Jazz muziektest

Met ruim 100 optredens is het soms lastig om te bepalen welke optredens je wilt bezoeken. Want welke artiest past bij jouw smaak? De Jazz Muziektest biedt uitkomst! Op basis van 5 vragen met muziekfragmenten kun je vaststellen welke muziekstroming bij jou past. Op basis van deze stroming kun je in