Conservatorium Talent Awards

Conservatorium Talent Award

De Conservatorium Talent Award is een uniek evenement dat letterlijk en figuurlijk een podium biedt aan opstormende jazzmuzikanten. Negen conservatoria uit Nederland vaardigen op 20 mei hun beste studenten af die strijden om de felbegeerde Conservatorium Talent Award 2017. 

De wedstrijd is gratis te bezoeken op 20 mei 2017 van 10:30 tot 18:30 in de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch.

De optredens van deze geselecteerde muzikanten zijn een bijzondere gelegenheid om de sterren van morgen nu al te zien en te horen. Bijzonder is ook dat jazzmuzikanten in verschillende disciplines de degens kruisen: van zang tot gitaar en van saxofoon tot piano. Maar één dingen hebben zij gemeen: het niveau is erg hoog.

  • Gerben Wasser (Groningen, saxofoon)
  • Sanne Rambags (Tilburg, zang)
  • Gijs Idema (Amsterdam, gitaar)
  • Patrieck Bonnet (‘s-Gravenhage, saxofoon)
  • Benjamin Torbijn (Utrecht, drums)
  • Annelie Koning (Arnhem, zang)
  • Kasper Rietkerk (Zwolle, saxofoon)
  • Babs van Bree (Maastricht, zang)
  • Jelle Rozenburg (Rotterdam, gitaar)

De Conservatorium Talent Award wordt mede mogelijk gemaakt door het Coöperatiefonds van de Rabobank.

 

Programma Conservatorium Talent Award
Ook weten wanneer u kunt genieten van het opstormende Jazztalent?
Klik op onderstaande button voor het Programma van de Conservatorium Talent Award.

De finalisten

Gerben Wasser

Saxofoon, Groningen

Delfzijl, Ik zou der zelf ook echt liever wat anders van maken, maar dit is de plek waar het allemaal begon voor mij. Toen ik begon met spelen was ik tien. Mijn broertje en ik moesten allebei een instrument kiezen. Mijn vader speelde ook saxofoon dus eigenlijk ben ik begonnen met spelen vanwege hem. De muziekschool van Delfzijl, het Ivak, had een te gekke saxofoon docent. Ik kan zijn naam helaas niet meer voor de geest halen, maar hij wist precies de les te vormen naar de student om uiteindelijk het meeste vooruitgang te boeken. In 2008 verhuisden mijn familie en ik naar Meppel. In dit kleine stadje, toch het middelpunt van de regio, ben ik verliefd geworden op jazz. Mijn oom gaf me dat jaar mijn eerste jazz cd, “Milestones” – the Miles Davis quintet. Hier viel ik dagelijks op in slaap. Der is iets met kleine plekken en goede docenten. In Meppel heb ik Maarten Gal leren kennen. Hij heeft mij mijn eerste woorden jazz uithoren brabbelen. En heeft alles wat ik in vier jaar heb gehoord al een keer tegen me gezegd. Jammergenoeg kom je daar altijd pas naar afloop achter. De tijd vloog en tijdens mijn middelbare school heb ik alle big bands in de regio wel een keer gehad. Na mijn middelbare school kon ik gelukkig beginnen aan het Prins Claus conservatorium Groningen. Aan het PCC ben ik de muzikant en persoon geworden die ik nu ben. De stad, de school en de mensen zijn echt te goed voor me geweest. Een aanrader! De kroegen sluiten nooit.

In mijn studie periode heb ik de kans gehad te spelen met cats uit New York waaronder, Michael Mossman, Tim Armacost, Matt Wilson en Spike Wilner. Ook heb ik in veel orkesten kunnen spelen zoals “het Noordpool orkest”, “de stageband”, en “the National Youth Jazz Orchestra”, met wie we afgelopen zomer op het North Sea Jazz festival hebben gestaan.

Op dit moment speel ik met muzikanten van alle generaties in zoveel mogelijk verschillende stijlen. Ik hou van wat ik doe vanwege de connectie met mensen. Dat is de reden ook dat ik het nog steeds doe. een onbekende quote dan nog. Art is the decoration of space. Music is the decoration of time. Iets om over na te denken.

Sanne Rambags

Zang, Tilburg

“Mijn stem is mijn instrument. Door de jaren ben ik mij steeds meer aan het verdiepen hoe ik met mijn stem de muzikale schreeuw die ik in mijn hart voel naar buiten kan brengen. Zangeressen als Susanne Abbuehl, Simin Tander, Sidsel Endresen, Elina Duni en Mari Boine zijn een grote bron van inspiratie voor mij. Ze helpen mij bij het vinden van een eigen stijl en geluid. Naast hen spelen Jan Garbarek, Mathias Eick, Tord Gustavsen, Ketil Bjornstad en Pat Metheny hierin ook een grote rol. Wat zij voor mij betekenen wil ik ook voor anderen beteken. Wat deze muzikanten kunnen, en waarin ze mij ongelofelijk raken, is het spelen met zo veel intentie, ze nemen mij mee en laten me mijzelf vergeten. Alles wat speelt in het leven, alle identiteiten en werkelijkheden doen er niet meer toe, we hoeven alleen maar te zijn, te zijn in die momenten van muziek.  Dat is wat ik met mijn stem en mijn muziek wil creëren: een verbinding met de muzikanten en publiek, een muzikale conversatie, een ongelofelijk magisch moment”.

 

In 2013 begint Sanne aan haar opleiding aan het conservatorium van Tilburg, waar zij momenteel lessen volgt van Paulien van Schaik, Renske Taminiau en Wolfert Brederode. In 2015 wordt zij geselecteerd voor het Nationaal Jeugd Jazz Orkest o.l.v. Martin Fondse, waarmee zij met deze 23 koppige bezetting op vele gerenommeerde podia door Nederland het repertoire van Fondse ten gehore brengt. Deze editie wordt vervolgd met het project ‘Jong Metropole’ waarin zij net als in het NJJO deel uit maakt van de zang sectie. In mei 2015 wordt zij benaderd door Stichting Beaux Jazz Breda als één van de jong talenten voor de serie ‘Generation Next’. Voor deze gelegenheid brengt zij een trio bij elkaar met drummer Joost Lijbaart en Gitarist Bram Stadhouders. Het trio is een succes en wordt vervolgd door meerdere optredens en opnames. Naast het trio met Bram en Joost vormt zij samen met pianist Sjoerd van Eijck en Trompettist Koen Smits de bezetting Mudita. Voor deze bezettingen schrijft zij eigen composities, met als belangrijk element de vrijheid om te improviseren en de ruimte voor eigen interpretatie van de muzikanten. Naast het schrijven van muziek is zij schrijfster van vele teksten en gedichten, voor haar eigen composities als voor die van andere componisten, of als middel om vrij mee te improviseren.

Gijs Idema

Gitaar, Amsterdam

Gijs Idema is een Nederlandse jazzgitarist die momenteel woont en studeert in Amsterdam. Gijs begon met gitaar spelen toen hij 11 was en begon, net als de meeste gitaristen, met het spelen van pop en rock muziek. Toen Gijs ouder werd begon hij meer geïnteresseerd te raken in jazz en raakte geïnspireerd door spelers zoals Charlie Parker en Wes Montgomery. In 2013 werd hij toegelaten tot het Conservatorium van Amsterdam, wat hem de kans gaf om lessen met Jesse van Ruller, Martijn van Iterson en Maarten van der Grinten bij te wonen en masterclasses te krijgen door Peter Bernstein, Gilad Hekselman en Mark Turner. Momenteel Gijs is in zijn laatste jaar van de bachelor en doet zijn eindexamen in juni 2017.

In de loop der jaren heeft Gijs gespeeld in veel verschillende projecten, waaronder het Gijs Idema Trio, Anna Serierse Quartet, Idemo Quartet, Laura & Strings, Nabou Claerhout Quartet, Nationaal Jeugd Jazz Orkest, Jong Metropole en meerdere gelegenheidsensembles.

In 2014 startte Gijs zijn eigen trio, samen met de zeer getalenteerde Cas Jiskoot (bas) en Tim Hennekes (drums). Het Gijs Idema Trio won het Prinses Christina Jazz Concours 2014 en de Leidse Jazz Prijs 2016. Sinds hun bestaan speelde ​​het trio op een aantal grote festivals (Jazz International Rotterdam, Grachtenfestival, Goois Jazzfestival), evenals locaties als het Bimhuis, LantarenVenster en de Noord Sea Jazz Club. Het trio speelde ook in België en Duitsland.

In januari nam het trio zijn eerste CD, Fattoria Musica, op.

Patrieck Bonnet

Saxofoon, Den Haag

Dankzij de muzikale omgeving thuis werd hij al snel geïntroduceerd met klassieke muziek, doordat zijn moeder thuis veel piano speelde. Ook zijn grootvader, Karel van Dijck die ook musicus was, heeft grote invloed op hem gehad.

Op tienjarige leeftijd begon hij met saxofoon spelen en in 2011 is hij begonnen in Zwolle aan het conservatorium, waar hij saxofoon les kreeg van Rolf Delfos en Sjoerd Dijkhuizen.
In 2015 is hij begonnen in den Haag aan het conservatorium waar hij studeert bij John Ruocco en Toon Roos.

Patrieck is een melodisch, lyrische speler met een volle warme toon. Zijn spel is sterk beïnvloed door tenorsaxofonisten als Stan Getz, Dexter Gordon en Hank Mobley.
Na een masterclass van Scott Hamilton is hij van Altsaxofoon naar tenor geswitcht en dat is zo gebleven.

Naast de saxofoon studeert hij ook klassiek repertoire op klarinet.
Momenteel is hij bezig met arrangeren van composities van Karel van Dijck voor zijn band.
En verder verdiepen en uitbreiden van jazz repertoire.

Benjamin Torbijn

Drums, Utrecht

De in Vlissingen geboren Benjamin Torbijn begon toen hij 15 was met drummen. Zijn eerste ervaringen speelde zich af in de kerk waar zijn roots voor de gospelmuziek ontstonden. Al snel werd hij een van de meest geliefde sessiemuzikanten van het Zeeuwse landschap, maar voor Benjamin was dit niet genoeg. In 2013 studeerde hij af als geluidstechnicus waarin hij veel ervaring op heeft gedaan in het samenwerken met professionele artiesten zoals Hans Kazan, Ruth Jacott en Trijntje Oosterhuis. In deze periode bleef het drummen een grote invloed hebben en wilde hij eigenlijk alleen maar meer.

Door het creëren van zijn eigen drumstudio was hij in staat filmpjes op te nemen. Met een van deze filmpjes heeft hij de grote “Bax Groove Tube Battle” van de Benelux gewonnen. Gejureerd door grote Nederlandse drummers Lucas van Merwijk (Latin/Fusion), Norman Bonink (Bløf) en Cesar Zuiderwijk (Golden Earring) werd hij bejubeld met de woorden “He is grooving, a good band drummer and shows his skills”. Na dit avontuur en de nodige prijsontvangst besloot Benjamin naar het Conservatorium te gaan in Utrecht.

Nu hij in Utrecht woont krijgt niemand genoeg van Benjamin, weekenden zitten weken van te voren volgeboekt met optredens, sessies, studio opnames in het binnen én buitenland. Naast dit alles is hij ook eigenaar van BIG samples, dit is een bedrijf die gespecialiseerd is in het maken van drum samples.

Benjamin grijpt iedere kans die op zijn pad komt met beide handen aan. Hij werkt als een paard, is altijd voorbereid, en is bezitter van een grote professionaliteit op het gebied van skill, muzikaliteit, gedrevenheid en creativiteit. Een veelbelovende drummer waar we de komende jaren nog een hoop van zullen horen!

Op dit moment is Benjamin net terug uit het buitenland van een aantal weken spelen op een Cruiseship. Nu zal hij zich focussen op het afstuderen aan de Jazz & pop afdeling van het Conservatorium in Utrecht.

Eindexamen concert: 19 Juni 2017 k108 om 19:45 op het Conservatorium in Utrecht.

Annelie Koning

Zang, Arnhem

Annelie Koning (1992) is een Nederlandse zanger en componist. Ze studeert in haar laatste jaar van BA jazz zang aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten.

In hier werken combineert ze composities met improvisatie en wordt continu experimenteren met alle mogelijkheden van de stem.

Zij studeerde zang met Simin Tander en Elena Vink evenals improvisatie met Wilbert de Joode en Wolter Wierbos.

In 2015 vormde ze de band LIE waar ze combineert Nederlandse poëtische liederen met improvisatie. De laatste twee jaar speelde ze in veel verschillende formaties met, onder andere, Wilbert de Joode en Kaja Dragler in Nederland en Etienne Nillesen, Marlies Debacker en Salim Javaid in Duitsland. Ze werkt ook aan projecten met andere disciplines zoals dans, theater en beeldende kunst.

Naast het spelen in groepen is dat ze optreden als een solo stem-artiest.

Kasper Rietkerk

Saxofoon, Zwolle

Op zijn zevende jaar begon Kasper Rietkerk (22) met saxofoon spelen. Na een paar jaar kreeg hij les van Ton Nieuwkamp en Rolf Delfos. Na een dubbeldiploma atheneum behaald te hebben, studeert hij sinds 2013 aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle aan de opleiding Jazz & Pop. Zijn hoofdvak is saxofoon, waar hij in onderwezen wordt door Sjoerd Dijkhuizen en Rolf Delfos. Naast altsaxofoon speelt Kasper Rietkerk: klarinet, dwarsfluit en sopraansaxofoon. Hij volgt een klassieke minor klarinet bij Peter-Marc Dijcks (sinds 2014) en heeft fluitles van Jeroen Pek (sinds 2015).

Al sinds zijn veertiende speelt Rietkerk in verschillende bezettingen. Hij heeft zijn eigen jazzkwartet (waarmee ze vaste gast zijn op Jazzpodium Tor in Enschede), een band waarin zijn eigen composities gespeeld worden, speelt lead-alt in de ArtEZ Bigband, klarinet in een New Orleans bezetting en valt regelmatig in bij verschillende blazerssecties. Tot en met vorig jaar was hij actief in de R&B band Crazy Daze, waarmee hij voor een paar jaar, vijftig keer per jaar speelde op festivals als: Music Meeting Nijmegen, Bevrijdingsfestival Overijssel, Late Summer Jazz en Noorderslag.

Babs van Bree

Zang, Maastricht

Op jonge leeftijd werd de verkleedkist regelmatig van zolder gehaald en voerde ik samen met vriendjes en vriendinnetjes liedjes en toneelstukken uit. Sindsdien is mijn interesse voor muziek en theater gegroeid.

Op dit moment zit ik in het laatste jaar van mijn bachelor studie ‘Jazz zang’ aan het Conservatorium van Maastricht. Buiten mijn studie treed ik ook regelmatig op. Zo heb ik mijn eigen band ‘BABS’ waarvoor ik zelf de muziek schrijf. Afgelopen oktober wonnen we tijdens de Maastricht Jazz Awards de ‘Yamaha Talent Award’ en de ‘Audience Award’. In November 2016 verscheen onze eerste EP.

Als zangeres vind ik het belangrijk om een eigen identiteit te creëren. Ik gebruik mijn stem als een krachtig instrument en ben altijd op zoek naar authenticiteit. Ik wil alles uitproberen, experimenteren. Je hoeft niet overal de beste in te zijn, zolang je maar weet wat je te vertellen hebt.

Jelle Rozenburg

Gitaar, Rotterdam

De Rotterdamse gitarist en componist Jelle Roozenburg (1995) studeert momenteel af aan het Rotterdams conservatorium Codarts. Als bandleider/Componist is hij actief in de band S.T.O.K., een modern jazz kwartet dat hij samen oprichtte met Rowan de Vos, Willem Romers en Bill Scott Mookhoek. S.T.O.K. stond o.a. in de finale van De Erasmus Jazz prijs en speelde op North Sea Jazz Roundtown. Momenteel werken zij aan een debuut album.

Daarnaast is Jelle actief als sideman voor artiesten als Kris Berry, Beryl Anne en Thom Hoorweg en speelt hij in de jazz/rock formatie Fat Easy Grey.

Jelle is een breed georiënteerde gitarist. Zijn inspiratiebronnen lopen dan ook uiteen van John Coltrane en Kurt Rosenwinkel tot The Band, Jimi Hendrix en Blake mills. Deze invloeden zijn terug te horen in zijn gevarieerde spel.

Finale Conservatorium Talent Award

De Conservatorium Talent Award vindt dit jaar plaats in de Clubzaal van de Verkadefabriek en is gratis toegankelijk.

Uiteindelijk bleek Lizzy Ossevoort volgens de jury het beste Jazz talent in 2016. De Conservatorium Talent Award 2017 staat gepland op 20 mei 2017. Inderdaad, twee weken voor Jazz in Duketown. Hierdoor hoeft u niet meer te kiezen tussen talenten en andere muzikanten.

Jury
Voor de Conservatorium Talent Award is een professionele vakjury samengesteld die bestaat uit: Charlie Crooijmans (VPRO), Martin Fondse (Componist), Frank van Berkel (Programmeur), Coen de Jonge (Jazzrecensent) en Benjamin Herman (Jazzmusicus). De muzikanten worden door hen beoordeeld op speltechniek, improvisatie, overtuigingskracht, creativiteit en presentatie. Kortom: van hen wordt een spetterend optreden verwacht!

Wall of Fame: winnaars CTA

Lizzy Ossevoort Winnaar 2016 - Zang
Sebastiaan van Bavel Winnaar 2015 - Piano
Maarten Hogenhuis Winnaar 2014 -Saxofoon
Esther van Hees Winnaar 2013 - Zang
Jasper van Damme Winnaar 2012 - Saxofoon

Jazz in Duketown maakt eerste namen bekend

In de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch vindt van 18 t/m 21 mei op verschillende podia de 45e editie van Jazz in Duketown plaats. Vandaag maakt de organisatie de eerste namen bekend. Met gitarist John Scofield en saxofonist James Carter haalt Jazz in Duketown twee kanonnen uit de Amerikaanse jazz